Nabarvené ptáče je fantastický film, a Český lev mu sluší

Přiznám se, měl jsem obrovskou radost, když film režiséra Václava Marhoula uspěl v Českých lvech. Ten film jsem viděl, a určitě ne naposled. Každému doporučuji jeho shlédnutí.

Režisér Václav Marhoul nechal na tomto díle kus svého života. Obětoval mu všechno. A výsledek stojí za to. Je to fascinující podívaná o malém chlapci, který shodou nešťastných okolností, když mu zemře teta, ke které ho rodiče schovali právě před válkou, si válečných hrůz užije dokonale a film to skvěle podává.

Stellan Skarsgard s režisérem Václavem Marhoulem (vpravo) při natáčení filmu Nabarvené ptáče

Já, když jsem na něj šel, tak měl trochu obavy, že to bude příliš drsné i na mě, a to vydržím docela dost. Ale nebylo to tak hrozné, ty drsné scény jsou spíše naznačovány, Jsem rád, že film má skvělé obsazení, hrají v něm například hvězdy Stellan Skarsgard nebo Harvey Keitel a další.

Já obecně obdivuji lidi, kteří mají své sny, plní si je a jdou za nimi. A to režisér Marhoul dokázal. Jiný by to vzdal už na začátku, protože by považoval za nemožné získat filmová práva. Václav Marhoul to dokázal a vyvinul obrovské úsilí, aby získal peníze a také je sehnal. Výsledkem je skvělé dílo, které uspělo i na mezinárodních festivalech (např. v Benátkách, kde se snad už dvacet let žádný český film nepromítal) a postoupilo do užší oskarové nominace. Námitky ohledně slabé návštěvnosti neberu. Je možné, že na Nabarvené ptáče nyní začnou chodit lidé v Česku a na jaře má film přijít do americké distribuce, takže počet diváků ještě jistě naroste. Napadá mě rovněž takové přirovnání s malířem Vincentem van Goghem, který za svého života prodal asi jediný obraz, lidé jej tenkrát neuznávali, avšak v současnosti jsou jeho malby velice ceněny. Nabarvené ptáče je nadčasové dílo, které bude v budoucnosti rovněž po zásluze doceněno.

Smutné jsou až některé silně nenávistné reakce k faktu, že Nabarvené ptáče získalo Českého lva za nejlepší film a Václav Marhoul za nejlepší režii. Myslím si, že pan Marhoul je nad věcí a urážky od lidí, kteří v životě nic nedokázali, jej mohou nechat chladným. Takoví kritici mu nesahají ani po kolena.

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/cesky-lev-2020-vlastnici-nabarvene-ptace-stacici-na-strese-nejlepsi-herec-herecka.A200305_163024_filmvideo_spm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | neděle 8.3.2020 13:34 | karma článku: 20,12 | přečteno: 972x