Na masivní rozdávání státním zaměstnancům peníze nejsou

Tleskám nové vládě premiéra Petra Fialy za to, že má odvahu to naplno říci. Státní rozpočet je v katastrofálním stavu, musí se šetřit a rozhazovat nejde. Taková je pravda, i když se někomu nelíbí.

Pracovníkům ve veřejném sektoru se v minulých dobách velkoryse zvyšovaly platy a ty jsou v průměru vyšší než v soukromé sféře. Proto návrh bývalého premiéra Andreje Babiše na plošné zvýšení platů státních zaměstnanců v letošním roce v průměru o 1400 Kč měsíčně byl, za a nezodpovědným populismem, za b planým nezavazujícím slibem, protože Babišovci věděli, že končí, a mohou se chovat ve stylu po nás potopa.

Každý rozumný člověk si váží hasičů, zdravotníků nebo policistů. Tyto profese si v kovidové době sáhly až na dno. Ty si vyšší platy zaslouží. To je v pořádku a proto stejně jako učitelé dostanou přidáno.

Z hospodařením státu, je to jako v rodině. Rodina si také může dovolit, jenom to, na co má peníze. Já bych také nejraději vyrazil nyní do Karibiku, v létě do Austrálie a na podzim do Japonska. Ale vím, že na tak náročné cestování nemám, tak si nechám zajít chutě. Asi takhle, pokud nemám na colu, budu pít vodu se sirupem. Pokud nemám na šunku, koupím si nějaký obyčejný salám atd. Pokud by rodina žila trvale na dluh, skončí v exekuci. Stát by při nezodpovědném financování také zkrachoval.

Státním zaměstnancům poradím, pokud se Vám nelíbí Váš plat, můžete jít jinam nebo si najít druhou práci. Znám například jednoho hasiče, který má obchod s protipožárními potřebami. Je třeba makat, a ne stávkovat, aby nám jiní přidali na výplaty ze svých daní.

Naštěstí už odbory částečně dostaly rozum a nechtějí po vládě nesmysly typu, že má zvýšit daně a odvody podnikatelům a OSVČ, jak tomu bylo kdysi. To akorát vyvolalo nenávist ve společnosti a důsledkem byly třeba nápisy na hospodách Odborářům nenaléváme apod. I když protesty prý budou. Ale já a se mnou hodně normálních lidí vládě fandíme. Držíme jí pěsti, ať vytrvá a neustoupí nátlaku ulice.

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 11.1.2022 11:34 | karma článku: 23,70 | přečteno: 759x