Muzejní Expozice představuje tradiční i méně známé české Vánoce

Vánoční výstava „V půlnoční hodinu anděl se zjevuje“ v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích přibližuje návštěvníkům tradiční zvyky a předměty s nimi spojené, které k Adventu a Vánocům neodmyslitelně patří.

I přesto, že na Ježíška si ještě nějaký den počkáme, tak v expozici Jihočeského muzea už na příchozí dýchá ta pravá vánoční atmosféra. A stojí opravdu za to opustit venkovní shon a zklidnit svou duši, své vnitřní já uprostřed krásy, která se tady nabízí.

Lidé se kromě jiného například dozví, že kromě obligátních Mikuláše s anděly a čerty obcházely dříve domácnosti v našich zemích na svůj svátek 13. prosince také Lucie v bílém rouchu. V rukách mívaly vařečku nebo dřevěný nůž. Kontrolovaly pořádek, dodržování půstu a zvyku, že se v den jejích svátku nesmí drát peří ani příst. Toho, kdo zákaz porušil, přišly Lucie klepnout přes prsty vařečkou a pocuchat mu přádlo. Zlobivé děti Lucky strašily, vytahovaly z postelí, cpaly do nádob s vodou nebo si je chtěly rovnou odnést. Naopak ty hodné dostávaly drobné dárky.

Je dobře, že výstava ukazuje, jak pro lidové umělce a řemeslníky byl předvánoční čas dobou pilné a namáhavé práce. To se týkalo keramiků, krajkářek, pekařek, cukrářek, výrobců vánočních ozdob a dalších. „Ti každoročně vytvářejí s úctou k tradici doplněnou vlastní fantazií tuto půvabnou krásu pro potěšení vlastního i našeho srdce,“ uvedla pracovnice Regionálního odborného pracoviště pro lidovou kulturu Jihočeského muzea a garantka výstavy PhDr. Mgr. Marcela Macková.

Zájemci se také mohou dovědět jak vznikly a vyvíjely různé vánoční zvyky a obyčeje. Nechybí samozřejmě ani pestrá ukázka nejrůznějších druhů betlémů, z nichž některé jsou velmi originální.

Předností výstavy jsou i workshopy pro žáky českobudějovických základních škol, kteří se v nich učí péct vánoční perníčky nebo aranžovat vánoční výzdobu. Avšak i pro ostatní návštěvníky jsou připraveny názorné ukázky vánočních a adventních zvyků. Malí i velcí si tu mohou pod vedením zkušených mistrů vyzkoušet výrobu různých hraček, loutek, dekorací a ozdob z holínek nebo přípravu vánočního pečiva. S vánočními koledováním a zpěvy vystoupí v muzejních interiérech Jihočeský soubor písní a tanců Úsvit.

Výstava se koná v hlavní budově Jihočeského muzea v Dukelské ulici v Českých Budějovicích a trvá do 5. ledna. Více na http://www.muzeumcb.cz/program/vystavy/vanocni-vystava-v-pulnocni-hodinu-andel-se-zjevuje.html

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 12.12.2019 15:40 | karma článku: 8,92 | přečteno: 239x