Mnozí Palestinci mají raději Izrael než své zkorumpované vůdce

Pro někoho to může být překvapení, ale pro ty, kdo se alespoň částečně vyznají v této oblasti,nikoliv.Někteří zdejší Arabové by nic nenamítali proti připojení částiúzemí Západního břehu Jordánu k Židovskému státu

Zpráva izraelského webu unitedwithiisrael.org, jež byla zveřejněna na české facebookové stránce Podporujeme Izrael, vypovídá o pocitech části arabského obyvatelstva, která odmítá zkorumpované vůdce tzv. palestinské samosprávy. Pokud by se Izrael rozhodl k sobě připojit zhruba 30% území Západního břehu Jordánu, jak tuto možnost naznačil premiér Benjamin Netanjahu, tak by s tím tito lidé souhlasili. 

Jeruzalém z Hory Olivové

Muhammad Masad, který vede Palestinskou unii pracujících se 40 000 členy, uvedl, že jeho úkolem je zachovat práva palestinských pracovníků i poté, co Izrael uplatní svrchovanost. „Palestinští dělníci jsou proti teroru a proti korupci Palestinské samosprávy,“ řekl  Masad. Pokud budou izraelští a palestinští pracovníci podle něj spolupracovat v dobrých i špatných časech, „pak se za boj budou naše děti stydět.“ (za překlad děkuji Miroslavě Suchomelové).

Jsou to pravdivá slova. Mnozí Palestinci jsou rádi za to, že si v Izraeli vydělají daleko víc peněz než na území vlastní autonomie, kde je navíc vysoká nezaměstnanost. A to přesto, že na palestinská území proudí ve velkém pomoc z Evropské unie a Ruska. Představitelé Bruselu a Kremlu by měli důsledně prověřovat, jak je s penězi, které Palestincům posílají, nakládáno. Řekneme si to na rovinu, ony nepomáhají k rozkvětu tamní oblasti, ale končí na kontech zkorumpovaných palestinských papalášů, kteří si z ní staví luxusní rezidence a užívají sladkého života.

Palestinci dobře vidí, že jsou svými vůdci zneužíváni, a tak se raději přikloní k Izraeli, kde je dokáží dobře zaplatit. Mezi nimi nejsou jenom fanatičtí muslimští teroristé, ale i křesťané a pragmaticky uvažující lidé, kteří dobře vědí, že Židovský stát je pro ně požehnáním. Proto mu dávají přednost před vlastními, protože území palestinské samosprávy na rozdíl od Izraele nevzkvétá.

Nabízím i vlastní zkušenost z mé návštěvy Izraele před pěti lety. Průvodce nám dělal Daniel a řidičem našeho minibusu byl Palestinec, na jehož jméno si už nevzpomenu. Ale choval se velice příjemně a přátelsky. Tento člověk si byl vědom, že se má dobře, vážil si své slušně placené práce a rozhodně neměl a věřím, že stále nemá v úmyslu se zapojit do nějakých teroristických akcí. Arabové se v židovském státě mají líp než na území své vlastní autonomie a nebo třeba v Egyptě, což mohu posoudit z vlastní osobní zkušenosti. Egypt jsem navštívil jednou, Izrael dvakrát, z toho druhý pobyt jsem strávil z větší části právě na palestinském autonomním území.

Nedivím se proto zdejším rozumným Arabům, že by raději chtěli žít v Izraeli, který jim umí zajistit slušnou životní úroveň.

https://unitedwithisrael.org/we-pray-for-israeli-sovereignty-muslim-activist-tells-samaria-council-leader/?fbclid=IwAR3Kah_biOqzApXf5w4qNSwzG2MjUOdbsgfkaUiXIusftDCT1Xmh4CCFmoo

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 21.5.2020 18:31 | karma článku: 28,97 | přečteno: 939x