Mladá autorka: Na Šumavě nebyla divočina, ale život

Je to velmi pěkný počin mladé autorky Lenky Klímové, která vydala knihu Historie zaniklé obce Bučina (Buchwald). Přibližuje život lidí na Šumavě a milovníci těchto nádherných českých hor by si ji neměli nechat ujít.

Tato obec se nacházela u samých bavorských hranic v krásné šumavské přírodě. V době největšího rozkvětu v první polovině 20. století v ní žilo přes tři sta převážně německých obyvatel. V éře první republiky se zde čile rozvíjel cestovní ruch, na Bučině se nacházelo několik hotelů a hostinců.  Bohužel, po roce 1945 a nuceném vysídlení původních obyvatel, již nebyla obnovena. Nyní zde stojí pouze hotel Alpská Vyhlídka, který byl po roce 2000 postaven na místě původní Pešlovy chaty, a kaplička zasvěcená Panně Marii a obnovená v roce 1992.

A právě v Alpské vyhlídce se nedávno konal slavnostní křest knihy o Bučině studentky oboru čeština – dějepis, Pedagogické fakulty Karlovy univerzity v Praze Lenky Klímové, která ji původně napsala jako svoji bakalářskou práci. Publikace je velkým přínosem pro poznání šumavských dějin, nezaměřuje se čistě a pouze na Bučinu, ale přibližuje život lidí na celé Šumavě. Píše se v ní také o dalších zaniklých obcích v okolí. Unikátní jsou například vzpomínky paní Kyznarové, jejíž rodiče postavili v Bučině na konci třicátých let hotel, který jako jediný měl české majitele. Tvrdí, že s místními Němci vycházeli dobře, i když Ti Čechy jinak moc nemuseli. Rodina Kyznarova pak po roce 1948 o svůj majetek přišla, přesto se však stačila zapojit do protikomunistického odboje a pomáhala s převáděním lidí, kterým hrozila perzekuce, za železnou oponu. Zmíněny jsou i dvě šumavské převaděčské legendy Kilian Nowotny a Josef Hasil. V knize jsou dále uveřejněny i vzpomínky potomků původních německých obyvatel, což je z hlediska pochopení a přiblížení historie jenom dobře.

Čtenář se také z této rozsahem menší, ale zajímavé práce dozví, jak zde lidé žili, co jedli, jaké svátky slavili, jak se oblékali, zkrátka si udělá obrázek o tom, jak na Šumavě zhruba od druhé poloviny 18. století vypadal život místních obyvatel. Za velmi pozitivní považuji fakt, že autorka ve své práci projevila potřebný nadhled, což jejímu výsledku prospělo.

A  jenom drobné výtky, prvním českým zvukovým filmem nebyl zfilmovaný román Karla Klostermanna  Ze světa lesních samot v roce 1932, ale Tonka Šibenice  z roku 1930. A také ve Vimperku nesídlil krajský, ale okresní soud. Nicméně celkovému vyznění knihy tyto nepatrné chyby neubližují.

Autorka knihy s vydavatelem JUDr. Taliánem

Poděkování si zaslouží také šumavský podnikatel JUDr. František Talián, kterému rovněž patří hotel Alpská Vyhlídka, jenž pomohl autorce s textem a místopisnou revizí knihy a také se zasloužil o její vydání ve svém nakladatelství Fortuna.

Toto dílem je rovněž důkazem toho, že Šumava se od 18. století postupně měnila v hospodářskou oblast. V druhé polovině minulého století však nepřirozeně zanikla sídla jako Bučina, Knížecí Pláně a další, v nichž žily tisíce obyvatel. Byly zde pošty, fary, kostely, obecní samosprávy v čele se starosty, obchody, hostince, hotely, fungovaly hasičské sbory, tělocvičné spolky a další. Lidé v lese těžili dřevo a na pastvinách pásly dobytek. Čili zde existoval život a nikoliv divočina.

Historie zaniklé obce Bučina

Lenka Klímová,

Nakladatelství Fortuna,

Praha 2017

Hodnocení: 90%         

Autor: Jan Ziegler | neděle 8.10.2017 13:10 | karma článku: 22,68 | přečteno: 877x