Ministryně Benešová má plus: Rusům nevydala bankéře Bugajevského

Česká republika nevydá k trestnímu stíhání bankéře a bývalého politika Alexandra Bugajevského do jeho původní mateřské země. Podle novinářky Olgy Romanovové je třetina lidí v Rusku vězněna nevinně.

Tuto výbornou zprávu přinesl už před časem web denik.cz. Bývalý místopředseda ruské vlády a pozdější viceprezident tamní centrální banky přibyl k dalším z mnoha Rusů, kteří v České republice požádali o politický azyl. Naše policie ho zatkla v lednu minulého roku na základě mezinárodního zatykače vydaného Ruskem. Ruská provládní média tvrdí, že měl jednu tamní banku podvodem připravit o téměř čtyři miliardy rublů, což tenkrát v přepočtu činilo asi 1,1 miliardy korun. Bugajevskij vinu popírá, tvrdí, že se stal obětí politického spiknutí, vydání odmítá s tím, že v Rusku by mu nebyl zaručen spravedlivý proces. Podle časopisu Forbes patří tomuto miliardáři s majetkem za zhruba 1,4 miliardy rublů 53. místo mezi ruskými oligarchy.

Pražský městský soud potvrdil jeho vydání do Ruska jako přípustné, stejného názoru byl i vrchní soud, ministryně Benešová však byla opačného mínění a její verdikt je konečný. Lidé, co ji znají, tvrdí, že se nenechá ovlivnit nikým a tímto skutkem to dokázala. To je moc dobře, protože Rusům je potřeba opakovaně dávat najevo, že nejsme jejich kolonií a nebudeme tancovat podle toho, jak oni pískají. Šéfová resortu justice jistě měla pro své rozhodnutí dobré důvody, které my neznáme, a také není povinna je komukoliv zdůvodňovat.  

Nemyslím si, že by pan Bugajevskij byl hrdinou bez bázně a hany a prototypem Mirka Dušína. To určitě ne, protože jinak by se nedostal docela vysoko v žebříčku ruských oligarchů. Jenomže, hlavním z důvodů, proč nevyhovět žádosti o vydání, jsou pochybnosti o spravedlivém procesu v žádající zemi. A rozumím tomu, že Alexandr Bugajevskij má právem obavy z ruské justice. Toto konkrétní obvinění může být vykonstruované, jak je v Rusku zvykem. Je takovým klasickým místním obyčejem zbavovat se nepohodlných konkurentů či politiků prostřednictvím vymyšlených žalob z kriminálních trestních činů.

Již dříve ruská novinářka Olga Romanovová, která se věnuje ruskému soudnictví, v článku Ondřeje Soukupa v Hospodářských novinách, prohlásila, že ruský soudní systém nemá nic společného se zákony ani s logikou. Třetina lidí je podle ní odsouzena do vězení nevinně, třetina za něco jiného než udělali a jen třetina jsou skuteční zločinci.

Někteří svědci dokonce tvrdí, že v Rusku rozsudky ve skutečnosti nevynášejí soudy, ale ty jim diktuje zdejší tajná služba FSB, dřívější komunistická KGB. Tomu by nasvědčoval fakt, že 99,65% rozsudků končí odsuzujícím verdiktem. V každém případě je jasné, že námitka pana Bugajevského o nemožnosti spravedlivého soudního procesu v Rusku, je oprávněná.          

https://www.denik.cz/z_domova/ministryne-benesova-cesko-bankere-bugajevskeho-do-ruska-nevyda-20190807.html

https://archiv.ihned.cz/c7-66151810-g8q3r-f25d46f4a8059b7

 

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 10.9.2019 13:19 | karma článku: 16,94 | přečteno: 449x