Ministře Chovanče, nechte agentury na pokoji, když na prostitutky nestačíte

Ministr vnitra Milan Chovanec a jihočeský hejtman Jiří Zimola (oba ČSSD) se pustili do bezpečnostních agentur, které z jihočeského pohraničí vyhánějí nájemné děvy na žádost zdejších obcí. Sami jim však nenabízejí jinou alternativu

O tomto problému psala v sobotu jihočeská příloha MF DNES. Avšak to není jen záležitost jižních Čech, ale obecně pohraničních oblastí České republiky, kde zástupy vyzývavých žen nabízejících sex hustě lemují hlavní silnice. Lidem v obcích se to však nelíbilo, a snažili se s tím bojovat. Když nepomohl stát, pomohli si sami.

Například v Dolním Dvořišti a Českých Velenicích si tamní radnice najaly bezpečnostní agenturu HG Security, která má v boji s prostitucí viditelné úspěchy. Prodejným ženám a jejím zákazníkům dovedou jejich činnost znechutit už tím, že je upozorňují na porušování obecních vyhlášek zakazujících sex za úplatu.

Lidé v pohraničí ho nechtějí, nelíbí se jim, že dává špatný příklad dětem, je zatím rušení nočního klidu atd. Zkrátka tamní obyvatelé si zvolili své zastupitele také proto, aby s prostitucí něco udělali. Ti schválili obecní vyhlášky, které ji na území dotyčných měst a obci zakazují. Na to mají právo. Jenže ouha. Na městskou či obecní policii některé obce nemají peníze a ta státní jim moc nepomůže. Takže nezbylo než najmutí bezpečnostní agentury, která tento problém úspěšně řeší a zákony přitom neporušuje. A dokonce dobře spolupracuje i s Policií ČR.

Vadí mně však, že když si obce poradily samy, najednou se ozvou politici, kteří jim nijak nepomohli, což oni sami uznávají, že prý bezpečnostní agentury balancují na hranici zákona. Akorát kritizuji jiné, kterým se to daří. Přitom de facto potvrdili, že pracovníci bezpečnostní agentury HG Security zákony neporušují. Balancování a porušování je totiž opravdu rozdíl. Chápu, že státní policisté nemohou být všude, ale pak ať hejtmani a ministři nechají obcím volné ruce v boji s venkovní prostitucí. Ony mohou v souladu se zákonem vydávat obecní vyhlášky, které ji zakazují a rovněž právo vynutit si jejich dodržování.

Chápu, že tento problém vyžaduje širší komplexní řešení, protože prostituce tady byla, je a bude. Za Rakouska-Uherska u nás legálně existovaly veřejné domy, jejichž zaměstnankyně byly pod pravidelnou lékařskou kontrolou. Možná by tedy stálo za to, tohle nejstarší řemeslo za určitých podmínek zlegalizovat, aby holky nemusely stát vyzývavě venku na chodnících a u silnic.

  

         

Autor: Jan Ziegler | pondělí 8.6.2015 17:27 | karma článku: 36,64 | přečteno: 3863x