Městskou dopravou jen elektronicky? Omezuje to svobodu

Českobudějovický dopravní podnik se brzy přidá k těm, u kterých se dá ve vozech platit za dopravu platební kartou. Někde, například v Ostravě, jdou ještě dále a prosazují plnou elektronizaci.

Autobusy a trolejbusy zajišťující v jihočeské metropoli městskou dopravu už mají nové označníky jízdenek, které v blízké budoucnosti umožní cestování pomocí platební karty, jíž cestující přiloží k přístroji a může jet. Jízdenky přístroje vydávat nebudou. „Lidé mohou použít i mobily nebo hodinky, pokud jim zároveň slouží jako platební karty. Počítáme také se zachováním papírových jízdenek. Naše nové validátory proto již brzy umožní jak odbavení platební kartou, tak i označení papírové jízdenky časem nástupu do vozidla,“ upřesnila mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice Barbora Smudková.

Ilustrační foto

České Budějovice se tak zařadí mezi města jako Praha, Plzeň, Ostrava nebo Brno, které již umožňují uhrazení jízdného pomocí platební karty. Někde přístroj vydá jízdenku, například v Plzni, jinde třeba v Ostravě nebo v Brně se cesta zaznamená přímo do platební karty. I Jihočeši zvolili tuto druhou možnost.

Je ovšem otázkou, jak daleko jít v elektronizaci jízdného. Zatímco v Českých Budějovicích zachovají papírové jízdenky v plném rozsahu, V Brně začnou od nového roku vydávat pouze elektronické „šalinkarty“, čili průkazky s předplatními kupony a v Ostravě již mají téměř kompletní elektronizaci. V papírové podobě tam lze zakoupit pouze jízdenky na čtyřiadvacet hodin nebo na tři dny, ale jenom v prodejnách tamního Dopravního podniku.

Chápu, že možnost elektronického odbavení cestujícího je moderní a ulehčuje cestování. Je tu však jedno ale! Jsou lidé, kteří nechtějí mít platební kartu a výplatu si nechávají proplácet v hotovosti. Pro mnoho seniorů je elektronická platba za jízdenky v autobusech, tramvajích, trolejbusech či metru komplikovaná a dávají přednost těm papírovým. To těmto lidem znemožníme cestování v MHD? Myslím si, že by v této oblasti měla měla zůstat svoboda, a cestující by měli mít možnost si vybrat, zda si koupí papírovou jízdenku nebo využijí elektronického odbavení.

https://zdopravy.cz/dpmb-bude-od-noveho-roku-vydavat-pouze-elektronicke-salinkarty-93350/

 

 

Autor: Jan Ziegler | středa 1.12.2021 17:00 | karma článku: 26,53 | přečteno: 702x