Města už vydala stovky milionů korun na boj s covidem

Obce pomáhají podnikatelům slevami nájmů a odpouštěním různých poplatků. Dá se říci, že tato pomoc je účinnější než ta vládní, která bývá zamítána z často malicherných byrokratických příčin.

„Naše vinárna sídlí v domě, který patří městu, otevřeli jsme ji loni v květnu a za poslední tří měsíce minulého roku nám radnice dala padesátiprocentní slevu na nájemném,“ uvedla majitelka podniku v centru města z Českých Budějovic.

Podobným způsobem poskytují podporu podnikatelům zasaženým Covidem-19 i další města a obce. V městské části Praha 2 radní rozhodli o další úlevě - padesátiprocentní slevě na nájmech za první dva měsíce letošního roku více než stovce podnikatelů, kteří museli zavřít své provozy kvůli vládním nařízením a provozují svoje živnosti v nebytových prostorách městské části. „Pandemie koronaviru zasadila našim dvojkovým podnikatelům a živnostníkům těžkou ránu. Jsem si jista, že naši podporu a pomoc uvítají. Jsou důležitou součástí naší ekonomiky a také každodenního života. V naprosté většině jsou to pracovití lidé, kteří vytváří hodnoty a poskytují služby dvojkovým obyvatelům,“ uvedla místostarostka Prahy 2 pro oblast podnikání Alexandra Udženija (ODS).

Toto cestou s rozhodla jít i většina krajských měst, které preferují snížení nejrůznějších poplatků před přímými dotacemi postižených podnikatelů. Nejčastěji se jedná o odpouštění části nájmů firmám sídlících v městských prostorech nebo poplatků za předzahrádky či ubytování. Takto postupují Brno, již zmíněné České Budějovice, Plzeň, Hradec Králové, Liberec, Olomouc, Zlín, Teplice a další. Jenom Plzeň loni stála protikovidová pomoc 250 milionů korun.

Obecně se dá říci, že pomoc obcí, měst nebo městských částí podnikatelům zasažených koronavirem je účinější a především rychlejší než ta vládní. Živnostníci si často stěžují na to, že podpora z různých vládních programů je pomalá, byrokraticky náročná a v mnoha případech pokryje jen necelou třetinu nákladů.

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 11.3.2021 18:52 | karma článku: 14,26 | přečteno: 265x