Letošní Slavnosti pětilisté růže aneb jak jsme vyhráli nad deštěm

Tento způsob oslav krumlovských se mně zdá poněkud nešťastným, nabízí se parafráze s Vančurovým Rozmarným létem. Letos jsme však porazili chlad a vodu, a už dříve také ty, kteří nám kdysi tuto nádhernou akci nepřáli.

Slavnosti pětilisté růže, které se konají o třetím červnovém víkendu v překrásném Českém Krumlově, patří k tomu nejkrásnějšímu, co toto jihočeské město nabízí. Jako by se tato perla jižních Čech přenesla do doby posledních vladařů rožmberských, tedy urozených pánů Viléma a Petra Voka. Krumlov zaplní lid prostý i vznešený oděn v šaty, které byly tehdy v 16. století obvyklé. Po městě se konají rytířské souboje, vystupují pěvecké soubory a všude vládne jedna velká radost.

Vyvrcholením této akce je sobotní odpolední průvod, kdy více než tisíc lidí v dobových kostýmech kráčí městem. Letos se však během něj spustily z nebe prudké vodní gejzíry. Nebylo to nic příjemného, ale dvě třetiny účastníků průvodu dorazily do cíle, včetně malých dětí a dětského souboru Krumlovští pištci, který nepřestal ani v nejhorší slotě hrát. Lidé kolem jim za to nadšeně tleskali. Právem. A velkou pochvalu si zaslouží organizátoři, které to každoročně stojí velké úsilí, aby se tato slavnost vydařila.

V neděli dopoledne se pak v místním chrámu sv. Víta každoročně koná mše svatá, po níž se kostýmovaní účastníci pokloní památce Viléma z Rožmberka, který je v něm pohřbený společně s třetí manželkou Annou Marií Bádenskou. Jak připomněl přítomným českokrumlovský farář Václav Pícha, právě panu Vilému z Rožmberka, Nejvyššímu purkrabímu Království českého, za jehož éry nastala přeměna gotického hradu v renesanční zámek, a výstavba mnohých dalších renesančních objektů, vděčí Český Krumlov za svoji současnou krásu.

Lidé mají Slavnosti pětilisté růže, které připomínají především šťastnou éru vlády slavného rožmberského rodu, rádi a tak jich na ně každoročně přijíždí více než dvacet tisíc.

Jejich první tři ročníky se konaly v letech 1968 – 1970, kdy se zdálo, že po době temna nastává jisté uvolnění. Nicméně zlá šelma opět vycenila tesáky a soudruzi s jakousi rudou hvězdou v erbu nemožném, tyto slavnosti zakázali, prý proto, že propagují feudalismus. Naštěstí je Bůh dobrotivý léta Páně roku 1989 odeslal do historického propadliště, kde doufejme, že zůstanou a lidu dobrému dále škodit nebudou.

Autor: Jan Ziegler | středa 24.6.2015 17:31 | karma článku: 13,86 | přečteno: 408x