Kreml vyhazuje miliardy, ale důchody vyplatí později

Je to převzato z jednoho ruského webu. Moskva utratí 10 miliard rublů za Park budoucnosti. Někteří důchodci dostanou mizernou penzi 5000 rublů (v přepočtu 2000 Kč) později, protože chybí peníze.

Ale to nás nemůže překvapovat. Za časů carevny Kateřiny Veliké v 18. století vešly ve známost tzv. Potěmkinovy vesnice.  Panovnice se vydala na inspekční cestu po jižním Rusku a tam ji také jeden čas i její milenec kníže Grigorij Potěmkin předvedl, „jak dobře si tam lidé žijí“. Ve vesnicích stály krásné domy a v kuchyni každého z nich byla na stole v pekáči husí pečínka. Jenomže ta stavení byla ves skutečnosti kulisami a tu husa byla jenom jedna a vzadu ji přenášeli služebníci z domu do domu. Vytváření iluze, která ve skutečnosti neexistuje, to byly ony proslulé Potěmkinovy vesnice.

Současný ruský venkov

Nutno říci, že současné Rusko je jednou velkou Potěmkinovou vesnicí. Na jednu stranu Putinův režim velkoryse utrácí za pořádání akcí typu mistroství světa ve fotbale, které polyká desítky miliard rublů za předražené stadiony, jejichž stavba se navíc zpožďuje proti původním předpokladům. Na druhé straně Moskva šetří na seniorech, výplata nízkých penzí se zpožďuje, a o valorizaci si mohou důchodci nechat jen zdát. Dále chybí peníze na zdravotnictví, které je v zoufalém stavu, vláda není podle přiznání premiéra Dmitrije Medveděva schopna zvýšit bídné platy učitelů (cca v přepočtu kolem 6000 Kč měsíčně) a mnohé ruské vesnice vypadají hůř než za posledního cara Mikuláše II.

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 22.12.2016 17:56 | karma článku: 28,14 | přečteno: 1055x