Krásné podzimní pěší putování údolím Lužnice

Příjemné podzimní počasí láká k výletům a tak jsem i já na jeden vyrazil. Cesta z Malšic přes Stádlecký most a dále do Tábora měří 25 kilometrů.

Když jsem vystoupil z vlaku v Malšicích, věděl jsem jedno, chci dojít do Tábora údolím Lužnice po červené značce. Měl jsem dvě možnosti, buď dojít po žluté značce k Stádleckému mostu a dále kolem řeky do Tábora nebo kratší trasou po modré značce z Malšic k zřícenině Příběnického hradu původně v majetku Rožmberků, který v roce 1420 dobyli a vypálili husité a dále opět do Tábora. Ta kratší varianta měří asi 18 kilometrů. Já zvolil tu delší 25 km dlouhou a nelitoval.

Stádlecký most stával od roku 1848 na Vltavě u Podolska. Před  napuštěním Orlické přehrady byl rozebrán a přenesen. Od roku 1975 je na Lužnici u Stádlece
Nádherné výhledy z cesty na řeku
Zbytky předhradí hradu Příběnice
I tak se musí někdy kolem řeky
Krásné jsou i okolní stráně.
Cesta vede dokonce i 32 metrů dlouhým tunelem z let 1938 a 39, který nechal prorazit Klub českých turistů z Tábora
U řeky je mnoho mlýnů. Tento je Benešův.
Nedaleko Tábora lze narazit i na dřevěnou sochu poustevníka, který tu prý na začátku 19. století zaopatřen svátostmi zemřel.
A to už je Švehlův most v Táboře z roku 1935, po kterém vede silnice do Bechyně. Moje cesta se blíží ke konci.

Cesta nádhernou přírodou údolím Lužnice je úžasná. A pro ty kteří mají rádi klid zvláště v této době, kdy už řeku nebrázdí stovky nejrůznějších plavidel, ideální. Do Malšic se dá dojet vlakem či autobusem z Tábora nebo Bechyně. Tábor leží na železniční rychlíkové trati mezi Prahou a Českými Budějovicemi a vede z něj mnoho autobusových i železničních spojů.

Autor: Jan Ziegler | pondělí 25.10.2021 16:46 | karma článku: 22,16 | přečteno: 414x