Koronavirus prý v Rusku ustupuje, kdo to popírá, patří za mříže

Ruský prezident Vladimír Putin prohlásil, že COVID 19 v kremelské říši ochabuje. Doktoři sice tvrdí , že ruské zdravotnictví je na pokraji kolapsu a v nemocnicích chybí místa pro pacienty, ale caru se neodporuje.

Máme takový krásný příklad z ruské historie. Pohanský bůh Perun byl za pobuřující řeči vůči vrchnosti vládcem Kyjevské Rusi utopen v Dněpru, jak to kdysi krásně popsal ve své nezapomenutelné básnické skladbě Křest sv. Vladimíra Karel Havlíček Borovský. Nyní však vážněji. Pravda, takový trest v současném Rusku už nehrozí, ale vzpírání se oficiálním autoritám může vyjít dotyčného hodně draho. Stačí zpochybnit oficiální statistiky o počtu nakažených či úmrtí koronavirem.

Rusko má nyní asi 650 000 nakažených koronavirem, což je třetí nejvyšší počet na světě. Zemřelých na koronavirus je v této zemi údajně jen necelých 10 tisíc. To však mnozí odborníci zpochybňují tím, že ruské statistiky jsou zfalšované, protože u některých obětí koronavirové pandemie se uvádí jako příčina úmrtí zápal plic, a mnohé zvláště v odlehlých regionech nejsou registrované vůbec.

Tato země má také úžasné paragrafy, jako například trestný čin šíření falešných zpráv, za který hrozí až šest let odnětí svobody nebo zákon o extrémismu, a za obojí lze šikanovat všechny oponenty režimu. V Rusku už také policie začala stíhat stovky aktivistů, zdravotníků a novinářů kvůli tomu, že se snaží zjistit skutečnost a nevěří oficiálním statistikám.

Já si proto nesmírně vážím Rusů, kteří se nebojí putinovské zločinecké mašinérie, říkají, co si myslí, a zpochybňují jedinou oficiální „pravdu“. A to nejen v záležitosti koronaviru, ale i v jiných kauzách. Rusko je země, jejich občané jsou zavírání do vězení za kritiku oficiálních statistik, nevhodné názory na historii nebo i za slova, že Rusové jsou okupanti Krymu. A to opravdu není příklad k následování.

Máme štěstí, že žijeme v České republice, kde lidé mohou nadávat třeba na to, že jsme členy NATO a EU. Za ruských poměrů by už pobývali na Mírově nebo na Borech. I když podle diskusních příspěvků na různých webech mám dojem, že členové a příznivci KSČM i okamurovské SPD by represe svých názorových oponentů v ruském stylu uvítali.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-prezident-vladimir-putin-nakaza-infekce-covid-19-koronavirus-sankce-represe-vezeni-dezinformac.A200630_150557_zahranicni_dtt?utm_source=facebook&utm_medium=sharecd&utm_campaign=desktop

 

Autor: Jan Ziegler | středa 1.7.2020 18:44 | karma článku: 24,55 | přečteno: 593x