Koronavirus nepodceňovat, ale také nepanikařit

Chápu vládu, že zavřela školy a zakázala všechny akce s více než sto lidmi. Na sportovní zápasy bez diváků, je sice smutný pohled, ale jiné řešení není. Riziko nákazy je příliš velké.

Viníkem celosvětové nákazy koronaviru - nemoci, která dostala označení COVID – 19, je jednoznačně Čína. Hlavní příčinou jsou především středověké podmínky na tamních tržištích se zvířaty a absence základních hygienických návyků. Tato země staví tisíce kilometrů vysokorychlostních železnic a investuje velké peníze do rozvíjení moderních technologií, ale zdravotnictví zanedbávala. Tak ve městě Wu-chanu, kde se koronavirus objevil jako první, výdaje do zdraví lidí v posledních letech klesaly. Čínské úřady také dlouho lidem zamlčovaly důležité informace a naopak trestaly lékaře, kteří měli tu drzost před nebezpečím epidemie varovat. Inu typické praktiky totalitního státu.

Ilustrační foto

Nedávno jsem mluvil s kamarádem z Prahy a ten říkal, že byl nakupovat v potravinách na Budějovické a lidé tam doslova šíleli a regály brali masivním útokem. To v českobudějovickém supermarketu, kam chodím nakupovat, byl celkem klid. Rýže, těstoviny a konzervy byly v k dostání pořád. Tohle už ovem byly přehnané a panikářské reakce, které měly k realitě daleko. K tomu byl krásný vtip na Facebooku. „Česká republika má už první oběť koronaviru. Její sedmdesátiletá důchodkyně Anna K. Z Prahy, která zemřela u regálu při bitce o poslední konzervu.“

Koronavirus je hrozbou, a vládou přijatá opatření byla nezbytná k zastavení šíření této choroby. Nelíbí se mně také sobectví některých jedinců, kteří i přes varování odcestovali na lyže do Itálie, aby jim nepropadly peníze za zájezd, a ohrozili tak zdraví svoje i ostatních. Já však pevně věřím, že se brzy podaří najít proti této nemoci účinnou protilátku. Izraelští vědci dokonce prohlásili, že na objevení léku proti koronaviru jim bude stačit několik týdnů. Lidstvo zažilo v historii mnoho vln nejrůznějších pandemií, opakované morové rány, španělskou chřipku, SARS a vždy si nakonec dokázalo poradit. A poradí si i tentokrát.

Někteří odborníci také upozorňují, že i přes nebezpečnost koronaviru jsou pro nás daleko horší hrozby. Tak například jenom chřipka zabijí v České republice v průměru 1500 až 2000 lidí ročně.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | středa 11.3.2020 18:16 | karma článku: 17,57 | přečteno: 581x