Koněv má nové tabulky, skandální ruský nátlak neuspěl

U sochy sovětského maršála Ivana Koněva, jehož 1. ukrajinský front vstoupil do již osvobozené Prahy, přibyly vysvětlující tabulky a ruské vydírání a vyhrožování tak skončilo fiaskem.   

„Maršál Ivan Štěpanovič Koněv velel 1. ukrajinskému frontu, jehož jednotky byly nasazeny k závěrečnému útoku na Berlín a osvobodily severní, střední a východní Čechy a jako první vstoupily 9. května 1945 do Prahy. Na podzim 1956 řídil potlačení maďarského povstání sovětskou armádou a jako velitel skupiny sovětských vojsk v Berlíně se v roce 1961 podílel na řešení tzv. druhé berlínské krize výstavbou Berlínské zdi. V roce 1968 osobně zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Československa.“

Socha maršála Koněva v Praze Bubenči s nastříkanými letopočty.

To jsou naprosto pravdivá slova, a ještě tam klidně mohlo být doplněno, že Koněv se jako politruk Rudé armády podílel ve dvacátých letech minulého století na brutálním potlačení rolnických povstání v severním Rusku.

Co však kvůli tomu vyvádělo ruské velvyslanectví v Praze je skandální a úsměvné zároveň. Ono se za každou cenu snažilo zastavit instalaci nových a objektivnějších tabulek, než byly ty původní. Nejdříve to zkusilo takovým typickým ruským postbolševickým způsobem, když si stěžovalo na ministerstvu zahraničních věcí s tím, že o takové záležitosti nemůže rozhodovat pouze městská část Praha 6. Tehdejší ministr Martin Stropnický ovšem ruského velvyslance Alexandra Zmejevského odkázal do patřičných mezí s tím, že maršálův pomník je vlastnictvím šesté městské části a jen ona má právo o něm rozhodovat. Opravdu by si pan respektive původně soudruh ambasador měl uvědomit, že v České republice platí vlastnická práva a není to jako v Rusku, kde Putin rozhoduje o všem. Cože je dobře, a ruských poměrů bych se u nás nerad dočkal.     

Nové tabulky u Koněvovy sochy starosta Prahy 6 Ondřej Kolář odhalil v symbolický den 21. srpna. A souhlasím s jeho názorem, že Rusko by se nám mělo omluvit za hrubé vměšování do vnitřních záležitostí suverénní země. Ano, chci věřit tomu, že nejsme a v budoucnu ani nebudeme ruskou gubernií. A vlastně Rusové mohou být rádi, že Češi zvolili zlatou střední cestu. Někteří lidé totiž navrhovali úplné odstranění pomníku.

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/2571523-uz-ne-jen-marsal-osvoboditel-konevova-socha-dostala-vysvetlujici-tabulky

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 23.8.2018 17:44 | karma článku: 30,69 | přečteno: 1043x