Komunisté jsou vepřové

Pravda, tehdy půvabná studentka Petra to řekla poněkud ostřeji, ale doslovná citace by mně na titulce neprošla. Propuštění učitelky za to, že dětem ukázala betlém v českobudějovickém kostele, bylo hodně za hranou.

Petra žila v Českých Budějovicích a v Prachaticích studovala v půlce osmdesátých let střední pedagogickou školu, protože chtěla být učitelkou v mateřské škole. Já tenkrát v tom šumavském městě vojákoval, a nějak jsme se dali dohromady. A na jednom rande mi povídá: „Ti komunisté jsou normální s...ě.“ Já na to, „no, v tom s Tebou souhlasím, a co pak se stalo?“ Tak jsem se dozvěděl, že soudruzi vyhodili z práce učitelku ve školce, která se dopustila hrozného přestupku a to, že o Vánocích zavedla děti do jednoho českobudějovického kostela, aby se podívaly na jesličky.

To byl strašný rudý režim, který vyhazoval lidi z práce kvůli takové banalitě. Betlémy jsou nedílnou součástí naší české a moravské kultury, v mnoha případech krásná umělecká díla. Já také rád obcházím kostely ve vánoční době, rozjímám v nich nad Božím synem a obdivuji jejich krásu a vznešenost.

Vánoční doba ještě trvá a chrámy opět zdobí betlémy. Jsem rád, že v současné době proudí do chrámů ve velkém školní třídy. Žáci v nich vidí nádherná vyobrazení narození Ježíše Krista a učitelům už za to nehrozí žádné postihy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 9.1.2020 12:17 | karma článku: 32,10 | přečteno: 1448x