Komunální volby nejsou o Ukrajině, inflaci a plynu

Ale jsou o místních silnicích, chodnících, nových školách, vodovodech, hřištích atd. Už z toho titulu nemohou být referendem o současné vládě. Často v nich také vyhrávají nezávislí kandidáti.

Kdysi SPR-RSČ Miroslava Sládka neblahé paměti nabízelo v rámci komunálních voleb někdy v devadesátých letech zvýšení důchodů. To je samozřejmě těžký nesmysl, protože v rámci voleb do obecních a městských zastupitelstev nelze řešit penze, ale pro jednoduché a primitivní voliče Sládkovců, kteří později plynule přešli k okamurovské SPD, to byl trhák.

Komunální volby jsou ovšem o místních problémech, a opravdu v nich nelze řešit Ukrajinu a vůbec zahraniční politiku, dodávky plynu, inflaci apod. V nich se jedná o místních záležitostech, které jsou zcela jiné. Lidé také často volí osobnosti napříč politickými stranami a hnutími nebo nezávislé kandidáty. Ano, komunální volby hlasování napříč kandidátkami umožňují.

V minulém volebním období byl primátorem Brna za hnutí ANO velmi úspěšný Petr Vokřál, který se výrazně zasloužil o získání stavebních povolení pro multifunkční halu a koncertní sál Leoše Janáčka. Hnutí ANO je nyní v Brně v opozici a Petr Vokřál se podruhé za sebou primátorem nestál. Nicméně mnoho mých brněnských kamarádů mi řeklo, že ty Babišovce sice nemusí, ale pana Vokřála je škoda a dali mu svůj hlas.

V Horní Plané starostuje už 28 let Jiří Hůlka, který opakovaně kandiduje za místní sdružení. Mimochodem kromě jednoho komunisty jsou v zastupitelstvu tohoto šumavského města všichni bezpartijní. V tomto končícím volebním období přibyly ve městě nové byty v domově seniorů, nová rozhledna a začala stavba nových učeben, kuchyně a jídelny základní školy.

V jihočeských Borovanech je starostou sociální demokrat Petr Jenkner. ČSSD zde opakovaně vyhrála komunální volby a v těch minulých dokonce získala osm mandátů z patnácti. Borovany se mohou pochlubit pěkným přírodním koupalištěm nebo fotbalovým hřištěm s umělou trávou a osvětlením. Úspěch sociální demokracie zde lze očekávat i v letošním zářijovém volebním klání.

Jinde jsou zase úspěšní kandidáti STAN a jihomoravské obce patří k tradičním baštám KDU-ČSL.

Lidé se tedy v nadcházejících komunálních volbách budou rozhodovat podle místních poměrů, které často jsou odlišné od celostátních politických preferencí. Pravidelně také ve volbách do obecních a městských zastupitelstev vítězí různá místní sdružení a nezávislí kandidáti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 19.8.2022 17:56 | karma článku: 19,42 | přečteno: 548x