Kauza paní Sosnarové nesnižuje hrůzy sovětských gulagů

Je pravdou, že studii historika Adama Hradílka z ÚSTR o Věře Sosnarové lze těžko zpochybnit. Pravdou však zůstává, že v sovětských komunistických lágrech trpěly desítky tisíc Čechů.

Také jsem tady psal o utrpení paní Věry Sosnarové, které ona podle svých slov prožila v stalinských gulazích. Nyní je možné, že to všechno bylo jinak, i když ani pan Hradílek kategoricky nevyloučil, že by v Sovětském svazu vůbec netrpěla. Nabízí se také otázka, proč by si to celé paní Sosnarová vymyslela?

 

Ale i kdyby se její příběh ukázal jako jedna velká smyšlenka, tak o otřesných poměrech v gulazích vyšlo nespočet objektivních publikací. Z toho hlediska by bylo nemravné zpochybňovat utrpení mnoha milionů lidí, kteří prošli jejich peklem na základě jednoho sporného příběhu. Historici doložili, že v těchto sovětských komunistických lágrech srovnatelných s nacistickými koncentráky byly vězněny také desítky tisíc Čechů a řádově tisíce z nich v důsledku nelidských podmínek zahynuly. Další stovky a možná i tisíce našich krajanů byly zavražděny v důsledku stalinských represí.To všechno je pravda. Já se nebudu opakovat, protože fakta o rudém teroru byla už mnohokrát přesvědčivě doložena.  

Kdysi za socialistické totality jsem si v jedné knížce kriminálních případů, které tenkrát vydávalo nakladatelství Signál, přečetl také příhodu jisté paní, která se podvodně vydávala za příslušnici 1. čs. armádního sboru, jenž bojoval proti nacistům společně s Rudou armádou. Pak se na to přišlo, ale to samozřejmě neznamená, že bychom měli zpochybnit hrdinství a osudy skutečných hrdinů, kteří bojovali za II. světové války za svobodu své vlasti.

Komunistické zločiny zkrátka a dobře zpochybnit nelze.     

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/krvavy-objev-dalsi-stovky-cechu-popravenych-stalinem/r~i:article:630162/?fbclid=IwAR1oX7I1nM2Ry2rVRXjVuALF7F_yLpP1HPGXPJwP6erhdXqN-zofYDTcAP8

https://www.ustrcr.cz/wp-content/uploads/2019/07/PD-2-19_Neskutecny-pribeh-Very-Sosnarove.pdf?fbclid=IwAR27o5hKx023vxramVdMO5Znud1Ts0C36BDUjbF0f0D7IljGjfnHU916jv8

 

Autor: Jan Ziegler | pátek 12.7.2019 15:09 | karma článku: 24,21 | přečteno: 1290x