Jsem rád, že Johnson zvítězil a Židé se nemusí bát o existenci

Parlamentní volby ve Velké Británii dopadly tak, jak rozhodli britští voliči A ti to odvolili moudře. Zvítězili konzervativci, kteří byli mezi nabídkou jedinou normální politickou a především volitelnou stranou.  

Tu zprávu přinesl web Českého rozhlasu. „Jak vyplývá z průzkumu veřejného mínění, který proběhl uvnitř židovské komunity, považuje 87 % respondentů šéfa labouristů Jeremy Corbyna za antisemitu, a dokonce téměř polovina z nich, což je hodně děsivé, bylo rozhodnuto v případě jeho volebního vítězství odejít z Velké Británie.“

K tomu naštěstí nedošlo, britští voliči se ukázali jako rozumní a vystavili stopku šíleným levičáckým nápadům labouristické strany. Tady už nešlo jenom o Brexit, ale o budoucnost Velké Británie jako takové. Corbynovci nabízeli znárodňování infrastruktury, vyšší daně pro firmy a podnikatele, správně řečeno trestání schopných a úspěšných lidí, masivní utrácení veřejných peněz, čili neúspěšné recepty, kvůli kterým Velká Británie už v sedmdesátých letech málem zkrachovala. Naštěstí ji v poslední chvíli zachránila premiérka blahé paměti Margaret Thatcherová. A také Corbyho protižidovská nenávist a jeho bratříčkování s palestinskými radikály včetně islamistických fanatiků nevěstily nic dobrého. Britští Židé jsou jistě rádi, že antisemitismus dostal na frak.

Konzervativci pod vedením Borise Johnsona nakonec drtivě zvítězili, v Dolní sněmovně mají absolutní většinu a labouristé naopak utrpěli nejhorší porážku od roku 1935. Svým radikálním bláznovstvím totiž odradili spoustu normálních voličů, jinak odpůrců Brexitu, kteří ovšem dali hlas konzervativcům jako menšímu zlu. Labouristé tak budou muset opustit svůj levičácký radikalismus, jestli tedy chtějí získat zpět své tradiční podporovatele.

Je také fakt,že Skotsko ovládla Skotská národní strana (SNS) a poprvé v historii bude v Severním Irsku více poslanců ze stran, které podporují připojení tohoto území k Irské republice. Nicméně si myslím, že větší šance na odtržení je v případě Skotska. Také z toho důvodu, že téměř dvě třetiny Skotů hlasovali v plebiscitu proti Brexitu. Pokud ve volbách do skotského parlamentu v roce 2021 výrazně uspěje SNS, tak Johnson bude těžko moci bránit Skotsku v dalším referendu o nezávislosti. Já jsem přesvědčen, že tentokrát už by se většina Skotů vyslovila pro samostatnost své země. Ostatně zase by se tolik nestalo, nezávislé Skotsko existovalo po staletí a definitivně o suverenitu přišlo v roce 1707, kdy se anglický a skotský parlament spojily. Takže by pro změnu nyní došlo k oddělení obou zemí. Skotové mají v každém případě právo sami rozhodnout o svém osudu.

http://dvojka.rozhlas.cz/tomas-kraus-zide-v-britanii-se-obavali-vitezstvi-jeremy-corbyna-doslova-sedeli-8123024?

fbclid=IwAR15J7pQJJXD9c_etN1wVzkEPH8g3w9ypI2jMkQrZ6Ff5oBNYkdPfTIToeI

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/labouriste-velka-britanie-volby-program-jeremy-corbyn.A191121_144244_zahranicni_kha

 

Autor: Jan Ziegler | neděle 15.12.2019 14:01 | karma článku: 26,43 | přečteno: 911x