Jsem rád, že Česko nabídlo Bělorusce Cimanouské azyl

Pokud se potvrdí, že Bělorusko se pokusilo unést běžkyni Kryscinu Cimanouskou do Minsku, pak ať je vyloučeno z olympijských her, protože by se jednalo o hrubé porušení olympijské charty.

Je to taková divočina, běloruská běžkyně Cimanouská tvrdí, že ji běloruská výprava proti její vůli nutila k návratu do vlasti. Ona se obává o svoje bezpečí, protože patří ke kritikům diktátorského Lukašenkova režimu, a proto se na letišti obrátila o pomoc na japonskou policii. Česko už jí nabídlo politický azyl. To je v pořádku a já jsem rád, že konečně zase mohu být na českou vládu hrdý. Cimanouská však podle posledního vývoje události dá přednost pobytu v Polsku. Škoda, mohli jsme mít skvělou běžkyni.

Kryscina Cimanouská je výbornou závodnicí v běhu na 200 metrů. Vedení výpravy jí údajně dopsalo na štafetu 4x400 metrů, tedy na dvojnásobnou trať, než je ta její, což ona odmítla. Nedivím se jí, připomíná to amatérismus, může se stát, že nějaká závodnice vypadne, ale například české vedení výpravy nechalo startovat na její trati, a na štafetu by napsalo jinou běžkyni. Takhle to řeší každá normální země. Bohužel, autoritářské Bělorusko, kde jsou nepohodlní lidé vražděni státní moci a opozice zavírána do vězení, není normální zemí.

Na diskusi pod článkem, na něhož tady dávám link, jistý člověk, zřejmě stoupenec Lukašenka a podobných diktátorů napsal, že Česko chtělo ukrást sportovkyni. To je opravdu totalitní, komunistické a hloupé myšlení. Člověk není majetkem státu, ale má právo svobodně rozhodnout, kde chce žít. Za socialismu poskytovali jiné země azyl našim lidem včetně sportovců a to bylo dobře. Proto jsem rád, když nyní nabízíme politický azyl obětem tyranů i my.

Kryscina Cimanouská si vybrala k pobytu Polsko a já tomu rozumím. Obě země jsou si blízké i jazykově, velká část Běloruska, kdysi byla součástí Rzeczspospolité. Další výbornou zprávou je, že se z Běloruska podařilo utéci rodině běžkyně. Její manžel údajně i s dítětem jsou už v bezpečí na Ukrajině. Inu, to je takové typické pro totalitní režimy, jako komunistické a nacistické, a také pro ten lukašenkovský, že trestají celé rodiny.

Bělorusko je po tomhle incidentu zralé na vyloučení z olympiády, protože se v podstatě pokusilo o únos člověka. A také zatáhlo politiku do sportu. 

https://www.idnes.cz/oh/atletika/kryscina-cimanouska-belorusko-tokio-odlet-natlak-mov.A210802_073221_oh-atletika_mkou

 

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 2.8.2021 11:04 | karma článku: 22,07 | přečteno: 406x