Jihočeští podnikatelé v turismu tvrdí, vláda naše problémy neřeší

Jižní Čechy jsou na cestovním ruchu hodně závislé. Jen v Českém Krumlově zaměstnává třetinu obyvatel. Složitá byrokracie však brzdí účinnou pomoc hoteliérům a restauratérům. Navíc se k nim odmítavě staví i banky.

Vzkaz jedné československé hoteliérky je jasný. „Ono by celé republice opravdu velmi pomohlo, kdyby vláda opravdu vládla, a nedělala si své PR. A vůbec by bylo nejlepší, kdyby odstoupila.“ Jsem také rád, že europoslanec Tomáš Zdechovský zveřejnil příběh jihočeského majitele restaurace Pavla, který z ničeho vybudoval prosperující podnik, jež mu vláda nařídila zavřít. A tak po minulém roce, kdy skončil v plusu, se letos opět dostane do ztráty. Ovšem bez vlastní viny. On se rozhodl postarat sám o sebe a nespoléhat se na stát, což je chvályhodný přístup. A když stát znemožnil lidem podnikání, měl by jim škody nahradit.

Ilustrační foto

Ten se k tomu ovšem moc nemá. A pak je tady šílená byrokracie, která drobným podnikatelům brání v přístupu k pomoci. Například Rakousko a Německo podporují živnostníky velkoryseji než Česko a také bez zbytečné úřednické šikany. Někdy to vypadá, že naše předpisy k půjčkám a různým druhům pomoci jsou dělány tak, aby na ně lidé nedosáhli.

„Například program COVID 2, ze kterého se mají malým podnikatelům vyplácet bezúročné půjčky. Jenomže aby z něj člověk dostal peníze, nesmí mít jiný úvěr, což je pro hodně žadatelů nesplnitelná podmínka. Je přece normální, že lidé si na rozjezd podnikání berou úvěry, a nemohli předpokládat, že je zasáhne nějaká pandemie,“ cituje Pavla ve svém článku europoslanec Zdechovský.

Rovněž další jihočeské město Třeboň je silně závislé na turistice, většina jeho obyvatel pracuje ve službách s ním spojených a v lázeňství. Tyto činnosti jsou nyní rovněž silně utlumené. Navíc banky odmítají zavřeným restauracím poskytovat úvěry z "úžasného" důvodu, že nemají obrat. To je ovšem logické, když mohou poskytovat jen velmi omezené služby.

Jižní Čechy jsou moje srdeční záležitostí a mně se také vůbec nelíbí, že vláda se problémy cestovního ruchu prakticky nezajímá. Mluvil jsem s více jihočeskými hoteliéry a restauratéry a Ti v tom mají jasno. Vyjadřují se zhruba takto. „Vláda se o nás nezajímá a neřeší potíže, které nám svým nařízeními způsobila. Chápeme, že je pandemie, ale lidé přece nemohou zůstat bez peněz. Politici by měli udělat  všechno proto, aby lidé při zachování nutných bezpečnostních opatření, mohli volně cestovat." 

Jsem rád, že jsou politici jako Tomáš Zdechovský nebo Petr Fiala, kteří se zajímají o problémy obyčejných lidí a upozorňují na ně. To jaksi postrádám u předsedy SPD Tomia Okamury nebo šéfa Trikolóry Vaclava Klause mladšího. U nich jsem zaznamenal pouze jedovaté výpady.

https://www.forum24.cz/proc-vlada-nechala-slusne-podnikatele-na-holickach/?

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/banky-odmitaji-pujcit-zavrenym-hospodam-nemate-obrat-slysi-paradoxni-duvod-40322208

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/cestovni-ruch-krize-jizni-morava-koronavirus.A200330_541525_brno-zpravy_krut

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | středa 29.4.2020 12:36 | karma článku: 13,30 | přečteno: 616x