Jednotná povinná výbava pro evropské řidiče? To je výborný nápad

Na první pohled se to zdá jako maličkost, ale není to tak. V západních zemích může řidič dostat třeba za chybějící vestu pokutu i ve výši dvou průměrných českých měsíčních platů. A tady končí legrace.

Jsem příznivcem co nejvolnější Evropské unie, která by měla být především jednotným celním prostorem s volným pohybem osob, zboží a kapitálu. A také by měla občanům zasahovat co nejméně do života. Ovšem jsou oblasti ve kterých bych stejná evropská pravidla uvítal, protože by to lidem pomohlo. V případě povinné výbavy někde musí mít řidiči lékárničku, jinde pro změnu hasicí přístroj nebo lano atd. A běda když něco zapomenou, tak je v některých případech může čekat i pořádná pokuta, v některých případech dokonce v desítkách tisíc korun. Proto si myslím, že jednotné unijní přepisy by byly v této oblasti přínosem.

„Rozdíly v povinné výbavě jsou skutečně značné a hlavně západní země neváhají dát za jakékoliv porušení vysoké pokuty. Není to jen o tom, co musíte mít, ale třeba v Rakousku či Portugalsku naopak třeba nesmíte mít. V Česku populární on-board kamera je v Rakousku zakázaná. Zmiňované Rakousko pak určuje i barvu výstražné vesty. Pokud byste tedy vestu měli, ale byla třeba zelená, můžete dostat pokutu 14 až 2 180 euro,“ řekl pro web autoroad.cz europoslanec Tomáš Zdechovský, který usiluje o stejné předpisy pro povinné vybavení aut v zemích EU.

Já bych to ještě doplnil a nabídl svoji loňskou zkušenost, kdy jsem s rodinou autem vyrazil na vánoční trhy do Vídně. Bylo to nádherné, úžasná atmosféra, a moc se nám tam líbilo. Mohli jsme však mít také zkažený výlet. Za nějaký čas jsem se totiž dočetl, že v Rakousku musí mít v rámci povinné výbavy vestu každý člen osádky auta. Byli jsme čtyři a já v souladu s českými přepisy měl jenom vestu pro řidiče. Takže, kdyby nás rakouští policisté zkontrolovali, tak se pořádné pokutě nevyhnu.

https://autoroad.cz/zajimavosti/98329-absurdni-situace-v-eu-rozciluje-europoslance-zdechovskeho-prozradil-jak-ji-bude-resit?fbclid=IwAR3JfLqKDLgsC1V4fiwrA20o7WMaNB-fpsyMuFg4Ll7cQk9j-MH8q2xFUs8

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | pátek 13.12.2019 10:28 | karma článku: 22,99 | přečteno: 829x