Jak ruští „osvoboditelé“ řádili na jižní Moravě

Lidé se shodují, "Rusové rabovali, znásilňovali a také vraždili." Takto mnozí pamětníci na jižní Moravě vzpomínají na "osvobození" Rudou armádou na jaře 1945.

Kdysi jsem si v jihomoravské obci Čejkovice na Hodonínsku povídal s pamětníkem panem Opluštilem a řeč došla na příchod Rudé armády, více než devadesát let starý muž to řekl natvrdo. „Zpočátku jsme byli rádi, že přišli, ale pak jsme si říkali, že by bylo lepší, kdyby nechodili.“ Jeho ošklivé vzpomínky na osvobození Rudou armádou na jaře roku 1945 přitom nejsou ojedinělé.

Slova pana Opluštila potvrzuje i zakladatel Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek z Poštorné, která je nyní součástí Břeclavi. Ten v rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že v sousedním domě se před koncem války usídlil štáb německé jednotky, jehož důstojníci se chovali slušně. Místním pak, když ustupovali, na rozloučenou řekli, „nás nenávidíte, ale uvidíte, co přijde po nás.“  A poštorenští opravdu viděli. „Když přišli Rusové do Poštorné, znásilnili několik žen, kradli budíky a jízdní kola, prostě Hotentoti…Němci, kteří byli navýsost inteligentní, byli v mnoha svých činech prasata, pak přišli mužici, jež s inteligencí neměli nic společného, a chovali se do jisté míry stejně,“ řekl pan Baránek, který, jak sám přiznal, je silně protirusky orientovaný, což se mu nelze divit.

Další příběh na iDNES se rovněž zabývá svědectvím o řádění vojáků Rudé armády a odehrál se v dubnu 1945 v Kaprálově mlýně v údolí Říčky asi deset kilometrů od Brna. Zaznamenali jej dokumentaristé sdružení Post Bellum. Ruští vojáci se ožrali, jak zákon káže, znásilňovali ženy a ukradli, co mohli. Jejich totální opilosti využili Němci a z kulometů jich postříleli na dvě stě. Tyto ztráty byly naprosto zbytečné, a takové události kromě jiných jsou rovněž příčinou toho, že vojáků Rudé armády padlo zbytečně moc v mnoha případech jejich vlastní vinou.

Já z jižní Moravy pocházím, a takových historek v hlavních rolích s běsnícími ruskými osvoboditeli jsem slyšel hodně. Ruští vojáci znásilňovali, rabovali, loupili, a když se jim v tom někdo pokoušel bránit, tak ho jednoduše zastřelili. Někteří historici se domnívají, že takové řádění bylo výsadou 2. ukrajinského frontu, ve kterém bojovalo hodně propuštěných kriminálníků, kterým komunisté řekli, „půjdete válčit a my vám odpustíme zbytek trestů.“ Tak oni šli a je jasné, že se nechovali jako spolek humanistů. Jinde to prý nebylo tak hrozné, i když Poláci si v podobném duchu stěžují také na vojáky 1. ukrajinského a 1. běloruského frontu.

V každém případě jsou tyto velmi smutné události pravdivé a v zájmu objektivního poznání dějin by bylo chybou je zamlčovat. A rozhodně se nejedná o přepisování historie, ale o pravdu. Chápu, že soudruhům komunistům a kremlomilovníkům se to nemusí líbit, mohou s tím nesouhlasit, mohou proti tomu protestovat, ale slovy klasika Járy Cimrmana je to tak jediné, co proti tomu mohou dělat.  

http://zpravy.idnes.cz/pribehy-20-stoleti-rusove-vyrabovali-mlyn-u-brna-pobil-je-wehrmacht-1dq-/domaci.aspx?c=A110826_124957_domaci_jw

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Pravicovy-politik-vypravi-Kdyz-k-nam-do-Postorne-pritahli-Rusove-byli-to-Hotentoti-prasata-bez-inteligence-Znasilnovali-zeny-a-kradli-budiky-Muzik-bude-muzikem-i-na-zlatem-koni-372885

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | úterý 5.5.2015 17:14 | karma článku: 34,96 | přečteno: 3531x