Izraelský seriál dokazuje palestinský terorismus

Ve čtvrtek večer jsem byl hodně zvědavý na první dva díly izraelského televizního seriálu Fauda, o kterém jdou superlativy. Nezklamal, byl strhující, a vřele doporučuji ke shlédnutí.

Stejného názoru jsou i kritici na webu csfd.cz, kteří mu dali vynikajících 89%. České televizi pak patří poděkování za to, že tento seriál začala vysílat. Je to od ní velmi dobrý počin.

Jeruzalém z Hory Olivové

Seriál ukazuje střet dvou světů, členů protiizraelské teroristické jednotky a palestinských islamistických radikálů. Hned jedna z úvodních scén je pro současný Židovský stát typická. Příslušníci speciálního izraelského komanda unesou palestinského islamistu, kterého pak vyslýchá izraelský vyšetřovatel. Palestinec se mu svěří, že má nemocnou dceru, která potřebuje novou ledvinu. Izraelec mu odpoví: „Vidíte, u nás by ji už dávno měla. Ale kvůli Vašim zkorumpovaným vůdcům ji nemá. Já mám taky děti.“

Takový krásný projev lidskosti, Izraelci jsou jej schopni, obávám se však, že Palestinci nikoliv. Pravdou však je, že vedení Palestinské samosprávy je těžce zkorumpované a peníze z jejího rozpočtu končí na kontech šéfů. Pak se nelze divit, že palestinské zdravotnictví je v bídném stavu a Palestinci a často i fanatičtí muslimové, když už jim jde o život, se raději nechávají léčit v izraelských nemocnicích, kde mají zdarma zajištěnu kvalitní péči. Ano, oni silně nenávidí Židy, ale nestydí se využívat židovského zdravotnictví.

Seriál také dokazuje, že Izraelci sice likvidují palestinské teroristy a jejich vůdce, ale zaměřují se pouze na ně, šetří životy civilistů. To se ovšem o Palestincích říci nedá, Pro ně jsou teroristi vraždící ženy a děti mučedníci a hrdinové.

V každém případě má Fauda náboj, strhující a zajímavý děj, a je dobře, že jej mohou vidět i čeští diváci.

https://www.csfd.cz/film/4287-fauda/prehled/

 

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | sobota 8.1.2022 11:42 | karma článku: 25,89 | přečteno: 848x