I na území palestinské samosprávy se návštěvníci nemusí bát

Schválně jsem si vybral na ubytování Betlém a návštěvu některých zajímavých míst, která jsou v Izraeli pod kontrolou palestinské samosprávy, jako například Jericho nebo klášter svatého Sávy.

Mohu říci, že pro turisty je Západní břeh Jordánu bezpečný. Palestinští Arabové si dobře uvědomují, že cestovní ruch je jedním z mála zdrojů jejich příjmů, protože kromě zemědělských plodin nic jiného neprodukují. Mohu říci, že k nám se chovali slušně a nesetkal jsem se u nich s ničím negativním. Snad jednou, když jsme s přítelkyní zašli v Betlémě mimo návštěvnickou zónu někam na bleší trh, tak se místní dívali na moji drahou polovičku v tílku bez rukávu tak nějak divně, Ale byl jsem s ní, tak si nic nedovolili. Připouštím však, že samotná žena navíc oblečená z jejich pohledu vyzývavě by mohla mít problémy. Na druhé straně mě potěšil poctivý arabský obchodník v krámku s ovocem (bylo výborné) a zeleninou, který po mně chtěl tři dolary a já mu omylem dal pět, bankovky se holt nějak slepily, ale on mně na to upozornil a dva dolary vrátil. Mezi Palestinci jsou také křesťané, nejen muslimové. 

Pohled na Betlém od baziliky Narození Páně

Tím se dostávám k tomu, že téměř všude i na palestinských územích se dá platit dolary, akorát se může stát, že prodávající vrátí přeplatek v národní měně - šekelech. Větší kamenné obchody a restaurace běžně berou platební karty. Za návštěvu stojí Kristovo rodiště Betlém, chrámě Narození Páně, kde Spasitel přišel na svět. Dále stojí za zhlédnutí mléčná jeskyně, kde Panna Maria kojila malého Ježíška, své kouzlo mají i uličky v historickém jádru města.

Vchod do Mléčné jeskyně v Betlémě.

Dále na území Palestinců doporučuji k návštěvě nejstarší město světa Jericho nebo některé kláštery. Akorát není rozumné v oblasti pod kontrolou palestinské samosprávy jezdit v autě s izraelskou černožlutou značkou (arabská auta mají značky zelenobílé), protože zvláště na vesnicích může dojít k napadení vozů a osádky. Jak už jsem říkal, Arabové jsou k turistům tolerantní, ale všechno izraelské nesnáší.

Místo narození Ježíše Krista

Jinak si myslím, že Palestinci mohou být rádi, že žijí v Izraeli, protože jejich životní úroveň je vyšší než v okolních arabských zemích. Jako návštěvník Egypta mohu potvrdit, že Palestinci si jsou na tom daleko lépe než Egypťané.

Svatá rodina v mléčné jeskyni.
Já v pozadí s klášterem svatého Sávy.
Pevnost Herodianum

       

         

Autor: Jan Ziegler | úterý 30.10.2018 18:04 | karma článku: 20,67 | přečteno: 674x