Hnusná antisemitská karikatura New York Times

Nevkusná kresba zobrazila slepého prezidenta Donalda Trumpa s jarmulkou na hlavě a izraelského premiéra Benjamina Netanjahu v roli vodícího psa s Davidovou hvězdou na obojku.

Izraelci jsou právem uražení. Známý americký deník zašel nedávno ve své nenávisti vůči prezidentu Trumpovi dost daleko. Ctěme princip svobody projevu, ale jisté záležitosti jsou za hranici dobrého vkusu. Nechci, aby dotyční redaktoři byli za to trestáni, a pravdou je, že se New York Times za tento nepovedený vtip omluvil, ale dejme jasně najevo, že něco takového je lidově řečeno za hranou.

V Izraeli a i jinde ve světě žije je ještě poměrné dost lidí, kteří si pamatují nacistickou éru a také tehdejší noviny a časopisy v Německu a jím okupovaných zemích, jež chrlily jednu odpornou protižidovskou karikaturu za druhou. Tato cílená antisemitská nenávist nakonec vedla k holokaustu s šesti miliony mrtvých.

Rozumím tedy Židům, že jsou na podobné hloupé vtípky citliví. Za II. světové války byly tyto legrace součástí plánu na masové vyvražďování lidí. Proto existují obavy, že by podobné karikatury mohly vést k stupňované zášti vůči Židovskému státu. A to je moc špatné.

Chápu, že novináři z New York Times, majíce blízko k demokratům, Donalda Trumpa moc nemusí, ale nechť jsou racionální. Pokud proti americkému prezidentovi mají výhrady, ať je dokumentují na faktech, ale ne urážkách ve stylu nacistického plátku Der Stürmer. Židé mají vzhledem ke své minulosti, kdy měli být vyhlazeni, větší právo na ochranu než ostatní. A prezident Trump, na rozdíl od jeho předchůdce Baracka Obamy, si zaslouží ocenění za velmi vstřícný přístup Spojených států k Izraeli.    

https://eurozpravy.cz/zahranicni/amerika/256442-antisemitska-karikatura-v-new-york-times-pobourila-izrael-prijde-trest-pro-autory/

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 2.5.2019 17:44 | karma článku: 29,42 | přečteno: 1170x