Halloweenský autobus dnes vyrazí do budějických ulic

Jsou lidé, kterým se nelíbí, když po jihočeské metropoli vyrazí strašidelné vozidlo plné maskovaných cestujících připomínajících si svátek Hallowen. Jenomže takové akce mají rovněž spoustu příznivců.

Českobudějovický Dopravní podnik pořádá halloweenskou jízdu opakovaně. Kritici mu vyčítají, že propaguje americké svátky a že to je stejné, jako za komunistů, když se u nás prosazovaly ruské zvyky a slavnosti a nyní tedy pro změnu americké.

Jízdní řád halloweenského autobusu

Je to ovšem poněkud jinak, za prvé Halloween je anglosaským svátkem, který vznikl v Irsku a postupně se rozšířil do dalších zemí. Za druhé tento svátek si získal oblibu i u nás, a důkazem je právě obrovský zájem o jízdy halloweenským autobusem, jehož se zúčastní stovky lidí ve strašidelných maskách. Zatímco v éře socialistické byla účast na nejrůznějších režimních akcí lidem více či méně vnucována, hallowenské oslavy přijalo hodně Budějičáků dobrovolně, nikdo je nenutí, aby si vyráběli masky a jezdily strašidelným autobusem, oni to dělají, protože o to mají zájem.  

Odpoledne jezdí hlavně děti, večer pak dospělí a nejlepší kostým vyhraje cenu. Dopravní podnik města České Budějovice tak reaguje na zájem veřejnosti, a pokud je poptávka, tak jí vyhoví. To je přece takové tržní, na poptávku po něčem reagovat nabídkou. A navíc je to městského dopravce dobrý způsob propagace, který mu může přilákat nové zákazníky, respektive cestující.  

Autor: Jan Ziegler | středa 31.10.2018 12:14 | karma článku: 12,09 | přečteno: 423x