Halloweenská strašidla jezdila budějckou městskou dopravou

Úžasná radostná atmosféra, rej divokých masek a stovky rozesmátých lidí. Tak se dá zhodnotit vypravení tzv. halloweenského autobusu v režii českobudějovického Dopravního podniku. Letošního posledního října to byla premiéra v celé České republice. A nutno dodat, že velmi vydařená, která se zúčastněným moc líbila.

Na zastávkách městské dopravy v jihočeské metropoli to v pátek odpoledne a večer vypadalo jako při natáčení nějakého hororu. Desítky lidí v nejrůznějších strašidelných maskách netrpělivě vyhlížely, kdy už konečně ten jejich speciální halloweenský autobus přijede. Nakonec se dočkaly a dorazil vůz rovněž „děsivě“ vyzdobený s příznačnými dýňovými maskami za předním sklem. Odpolední jízdy patřily dětem, ty večerní pak dospělým. Jezdilo se zdarma a soutěžilo se o nejlepší masku. Nálada v autobuse byla skvělá.

Hodnocení je jasné, premiérové halloweenské jízdy dopadly na výbornou s hvězdičkou a lidé si přejí, aby se příští rok opakovaly. Proč ne, mohla by se z nich stát další pěkná budějcká tradice.

Na jedné facebookové diskusi jsem se dočetl, že prý je to zatahování amerických zvyků k nám do Česka. Nikoliv! Halloween není původem americkým, ale anglosaským lidovým zvykem, který se slaví 31. října, den před křesťanským svátkem Všech svatých a pochází z Irska.

Nejdůležitější však je, že lidé dobrovolně sami od sebe vzali tento svátek za svůj a chodí v strašidelných maskách do halloweenských rejů. To je velký rozdíl od neblahých komunistických dob, kdy soudruzi se nám snažili silou vnutit kult například Dědy Mráze. Po právu však tvrdě narazili. A to přesto, že účast na různých besídkách, kde hrál hlavní roli, byla často povinná.

Proč však tahle ruská figura pohořela, kdežto Halloween se stal populární? Inu České země byly vždy kulturně a civilizačně součástí Západu a proto i k jeho zvykům máme na rozdíl od těch východních blíže.

Ale zpátky ke zmíněné akci. Českobudějovický Dopravní podnik si za ni zaslouží velké uznání. Ono to může být koneckonců i způsob, jak do autobusů a trolejbusů přilákat další cestující.

Autor: Jan Ziegler | pondělí 3.11.2014 12:53 | karma článku: 8,88 | přečteno: 430x