Hackerská napadení nemocnic jsou odporným zločinem. Ruský původ je reálný

Rozumní lidé se shodnou na tom, že kybernetické útoky na zdravotnická zařízení zvláště v této době jsou hanebností nebo, jak řekl premiér Babiš, pras.rnami. Viníci ohrozili lidské životy a měli by být tvrdě potrestáni.

Web Lidovky.cz nedávno přinesl informaci o tom, že za webovými útoky na české nemocnice nebo letiště je cizí mocnost a s velkou pravděpodobností se jedná o Rusko. Tuto zprávu potvrdili dva na sobě nezávislé zdroje, špičkový policejní důstojník z týmu vyšetřovatelů a člen Bezpečnostní rady státu. Na ruskou stopu ukazují IP adresy a také typ škodlivého softwaru, které jsou prokazatelně ruského původu. Také IT specialisté poukazují na to, že na české nemocnice útočil škodlivý vir Coviper, který pochází z Ruska, jak uveřejnil web aktualne.cz.

Fakultní nemocnice Brno - oběť kybernetického útoku

Ano, přímé důkazy chybí, a je klidně možné, že hackerské útoky z Ruska jsou soukromými a nikoliv vládními aktivitami. V tom případě by samozřejmě nemohla být viněna Ruská federace jako celek. To by byl podobný případ, jako když nedávno česká banda přepadala a olupovala v německém pohraničí seniory. Za těchto individuí logicky nenese odpovědnost Česká republika jako stát, ale jednalo se o činy privátních zločinců.

V kauzách kybernetických by údajně mohlo jít o odvetu za přemístění sochy maršála Koněva v Praze. V tom případě by se jednalo o velmi nepřiměřenou reakci, kvůli změně památníku ohrozit životy nevinných lidí v nemocnicích. To je neomluvitelné a viníci musí být v případě odhalení tvrdě potrestáni.

Co se týče ruské viny, tak já nemám důvod nevěřit českým odborníkům, kteří ji podložili významnými indiciemi. IP adresy ze kterých přišel útok na české a moravské objekty jsou podle všeho ruské, a to je silný argument v neprospěch Rusů.

Je tu ještě jedna pozoruhodná skutečnost, na kterou upozornil Ondřej Stratilík na webu Euro.cz. V roce 2007 přemístilo Estonsko sochu rudoarmějce z centra hlavního města Tallinnu na tamní vojenský hřbitov. Estonci chápou sovětskou Rudou armádu jako nástroj okupace své země, podobně jako Češi německý Wehrmacht. Takže jejich čin byl zcela oprávněný. A také ruská reakce byla stejně nenávistná jako v kauze Koněvovy sochy. Kreml tehdy dokonce vyprovokoval ruskou menšinu k násilnostem v Tallinnu a estonské instituce se staly terčem masivního kybernetického útoku. Vyšetřovatelé z nejmenší pobaltské republiky rovněž zjistili, že hackeři útočili z ruských IP adres. Podobnost s Českem 2020 náhodná? Rusko tehdy svoji vinu popřelo a popírá i nyní. Nic jiného se ovšem nedalo čekat, že by si ruské velvyslanectví začalo sypat popel na hlavu místo zapírání, by snad nepředpokládal ani ten největší naivka.

Od českých vládních představitelů očekávám, že budou veřejnost o dalším vyšetřování této kauzy informovat a také nebudou váhat jasně říci, kdo za těmi odpornými činy stojí.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/utok-na-nemocnice-mohl-vzniknout-za-pomoci-ruskych-hackeru/r~28d7d01e83d811ea8b230cc47ab5f122/?fbclid=IwAR0-aP-833LxLy973oRwHRh5qPtpZnEU9rhnrdksGC2GZX7S1945FMdk5UU

https://www.lidovky.cz/domov/kyberutoky-na-ceske-nemocnice-ci-letiste-palbu-ma-organizovat-cizi-velmoc-stopy-vedou-do-ruska.A200419_211808_ln_domov_sei?

https://www.euro.cz/udalosti/kyberutoky-na-ceske-nemocnice-podobny-scenar-jako-v-tallinnu-pred-13-lety

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/nemocnice-provoz-koronavirus-strach-jizni-morava-nakaza-kontroly.A200423_544565_brno-zpravy_vh

 

Autor: Jan Ziegler | pátek 24.4.2020 11:30 | karma článku: 28,51 | přečteno: 1007x