Fašisté byli levičáci a proti komunistům lidumilové

  Rozmohl se nám tady takový nešvar, když se nám někdo nelíbí, začneme mu nadávat do fašistů. To je špatně. Já bych chtěl dodat, že fašismus je čistě italskou záležitostí a jinam zkrátka nepatří. V této zemi vydali v roce 1919 Alceste De Ambris a Filippo Marineti Fašistický manifest. Benito Mussolini založil organizaci Fasci italiani di combattimento. Fašisté mají s komunisty hodně styčných bodů, například rovnostářský kolektivismus, a v ekonomice je inspiroval Karel Marx.  

Fašistický režim v Itálii není mým šálkem čaje a italští fašisté měli do mírumilovnosti hodně daleko. Jejich černokošiláčské  bojůvky terorizovaly názorové oponenty a za Mussoliniho vlády byly zabity tisíce lidí. Avšak proti Leninovu a Stalinovu bolševickému teroru v Rusku s miliony zavražděných byla fašistická Itálie ve dvacátých a třicátých letech minulého století rájem na zemi. Mnozí Italové na toto období nostalgicky vzpomínali, podobně jak někteří jedinci u nás na komunisty, že byl pořádek, mafie si ani neškrtla, vysušily se bažiny a vlaky jezdily na čas.

Mnozí odborníci správně odmítají spojování fašismu a nacismu. Zdůvodňují to přesvědčivě na faktu, že na rozdíl od německého nacismu nebyl italský fašismus rasistický a antisemitský. Naopak v Mussoliniho hnutí byli i Židé. Ti dokonce nebyli v Itálii pronásledováni a posílání do koncentračních táborů, jak tomu bylo jinde v Evropě, až do roku 1943. Jejich deportace začaly teprve po obsazení většiny Itálie německou armádou.

Je pozoruhodné, kolik toho měli fašisté společného s komunisty. Víc, než si myslíte. Dá se také říci, že svým odporem k liberalismu a upřednostňování kolektivismu před právy jednotlivců se fašismus dá považovat za levicové hnutí. Koneckonců oficiální název státu v Mussoliniho éře byl Italská sociální republika. Její ústavu pak vytvořil bývalý komunista a velký kamarád Lenina Nicolo Bombacci.

Fašisté také v Itálii znárodnili všechny firmy nad sto zaměstnanců, zavedli minimální mzdu, povinné zdravotní a důchodové pojištění, placenou dovolenou, nechali vysušit bažiny, které byly zdrojem nemocí jako malárie atd. Inu soudruzi by z nich měli mít radost.

Takže dávaní dohromady fašismu s nacismem, dokazuje nevzdělanost dotyčných. Také jsou směšní ti, kteří za fašisty prohlašují stoupence generálů Franca a Pinocheta. Jejich nacionálně konzervativní režimy ve Španělsku respektive v Chile, které v ekonomice respektovaly soukromé vlastnictví a ideově se odvozovaly od katolického křesťanství, byly protikladem italského fašismu s jeho zestátňováním a protikřesťanskému zaměření.    

Autor: Jan Ziegler | pátek 27.2.2015 13:50 | karma článku: 31,62 | přečteno: 2017x