EU potřebujeme, ale bez nepříliš chytrých nápadů

Bylo to velmi nešťastné od eurokomisařky pro rovnost Malťanky Heleny Dalliové, která v interním dokumentu Evropské unie Inkluzivní komunikace zveřejnila seznam slov, jež by se na veřejnosti neměla v diskusích používat.

Týkat se to mělo i slova Vánoce, protože prý ne každý v Evropě je křesťan, a někoho by se prý mohlo dotknout a ranit jeho city. Lidé by si prý měli přát místo Veselých Vánoc hezké svátky. Naštěstí po masivní vlně kritiky paní eurokomisařka tento svůj nepovedený návrh stáhla. Veselé Vánoce si navíc běžně přejí i nekřesťané.

Je třeba si totiž uvědomit, že samotná tato myšlenka může rozjitřit city mnoha lidí. Například pamětníci si vzpomenou na neblahé doby socialistického Československa, kdy se vládnoucí komunistická moc snažila za každou cenu včetně použití donucovacích metod (existenční hrozby v zaměstnání, omezování půlnočních bohoslužeb, atd.) bagatelizovat křesťanskou podstatu Vánoc, tedy jako slavnost narození Ježíše Krista, a místo toho z nich chtěla učinit pouhé svátky materialistického konzumu bez jakéhokoliv duchovního rozměru. V roce 1989 jsme se vrátili na Západ, k jeho hodnotám svobody a demokracie, a mnozí z nás věřili tomu, že takové praktiky jsou už minulostí. Tento nepovedený úmysl v však v mnohých z nás mohl vyvolat i nepěkné vzpomínky na zlé totalitní časy.

Netvrdím, že od paní Dalliové se muselo jednat rovnou o zákaz, jak uvedla některé média. V každém případě se jí tento návrh opravdu nepovedl, a navíc jej zneužili nepřátelé spolupracující Evropy. Tak Strana přímé demokracie Tomia Okamury již vydala prohlášení, že by Helena Dalliová měla být odvolána z funkce eurokomisařky a někteří její členové znovu zopakovali svoji mantru, že by Česká republika měla vystoupit z Evropské unie. To je samozřejmě nesmysl a nic takového není a nemůže být na pořadu dne. Do EU směřuje více než 80% českého exportu a unijní země se podílejí asi dvěma třetinami na našem importu. Odchod z Unie by proto pro nás byl ekonomickou sebevraždou. Dokonce i vzor pro naše euroskeptiky maďarský premiér Viktor Orbán uvedl, že Maďarsko o odchodu z EU  neuvažuje, ale on bude v Unii razantně hájit zájmy své země.  

Představitelé EU by se však v budoucnu měli zdržet podobných nepříliš moudrých prohlášení.

 

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 23.12.2021 15:59 | karma článku: 21,03 | přečteno: 658x