EET ničí podnikání, musí se zrušit

Budoucí vládní koalice SPOLU a PirSTANseuž dala slyšet, že zruší nesmyslnou Elektronickou evidenci tržeb (EET), která kromě likvidace drobných podnikatelů jiný efekt nepřinesla. To je rozumné a správné řešení! 

Radka kdysi vlastnila malý obchůdek se smíšeným zbožím ve Zlili. Nyní však dělá pokladní v jednom českobudějovickém supermarketu. Důvod? „EET mě dorazila, už jsem to dál táhnout nemohla. A tak jsem toho nechala a šla dělat sem. Obchod je teď zavřený,“ řekla ke změně svého působení. Pravdou je, že ve Zlili mají lidé i jiné možnosti, kde si nakoupit, ale u Radky to nebylo jenom o prodeji. Chodili za ní například starší lidé, kteří žijí sami a potřebují se vypovídat. To jaksi ve velkých obchodech se spoustou zákazníků není možné. Ono takové malé obchůdky mají i svoji sociální funkci. A není to není to jenom Radka, která kvůli EET skončila. Takových byly stovky možná tisíce a skončily i malé prodejny ve vesnicích, kde žádné jiné nejsou. Kvůli EET končí i venkovské hospůdky jež jsou častou jedinou možností, kde se lidé mohou scházet a povídat si.

Je známou skutečností, že končící premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš drobné podnikání moc nemusí. Důkazem toho je i jeho dřívější výrok na brněnském výstavišti, kde u jednoho stánku prohlásil. „Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat novátorské firmy, to je super, ale je to na prd.“ Přitom malí a střední podnikatelé dávají práci asi polovině všech zaměstnanců v ČR. EET tak může být účinnou zbraní k likvidaci malých hráčů ve prospěch těch velkých. Její ekonomický přínos je totiž zanedbatelný.

Na druhé straně je to možná jen jedno z mnoha chaotických opatření Babičovy vlády. To mu by napovídal i fakt, že později Babišovci přišli s nápadem, že by malé venkovské obchody mohly dostávat dotace. Tak to fakt nevymyslíš. Nejdřív byrokraticky zničím druhému podnikání a pak mu dám dotace. Socialismus jak vyšitý. Částečně to připomíná popleteného krále z pohádky Pyšná princezna, který, když chtěl starou chůvu pustit z vězení, tak jí dával pilník.

Jsem proto rád, že nově nastupující vláda, která tento nesmysl kritizovala už v opozici, se rozhodla EET zrušit. Tento přístup, zvláště v současné covidové době, kdy je třeba podnikání podporovat a ne mu házet klacky pod nohy, je velmi chvályhodný.

Autor: Jan Ziegler | pondělí 1.11.2021 18:41 | karma článku: 23,61 | přečteno: 860x