Drtivá porážka Zemana a Babiše v Hospodářské komoře

Prezidentem Hospodářské komory zvolili delegáti jejího sněmu Zdeňka Zajíčka, který byl dosud viceprezidentem této instituce. To je dobrá zpráva, rozhodně lepší než kdyby zvítězil jeho protikandidát Martin Pecina.

Podnikatelé v tom měli jasno, Zdeněk Zajíček vyhrál poměrně drtivě. Dostal 190 hlasů, jeho protikandidát Martin Pecina pak pouhých 64 hlasů. To je více jak rozdíl třídy. Můžeme si o tom myslet, co chceme, v každém případě zvítězil lepší kandidát. Čeští podnikatelé jsou jistě moudří a dobře vědí, kdo má vést největší a nejvýznamnější podnikatelské sdružení v České republice.

Za Martinem Pecinou jsou problémy, když býval předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tehdy se jaksi pokoutně scházel na čerpacích stanicích s Andrejem Babišem, když jeho podřízení řešili fúzi týkající se Agrofertu. Ani nějak nepřekvapuje, že rozhodli v Babišův prospěch. Nelze se tedy divit tomu, že šéf ANO podpořil ve volbách Pecinu jako čestného člověka. Ono jsou sice takové způsoby velmi mírně řečeno nestandardní, ale Andreje Babiše samozřejmě chápu. Naštěstí pro Hospodářskou komoru a Českou republiku byli sněmovní delegáti jiného názoru než vrchní anoista. Lidé, kteří slyšeli mluvit Pecinu v televizi uvedli, že cosi příšerně mlel bez znalosti problematiky a je velkým štěstím, že ve volbách utrpěl debakl. Hospodářská komora tak odolala pokusu, aby se z ní stala filiálka Agrofertu a stoupenců Miloše Zemana. Je totiž veřejným tajemstvím, že Pecina patřil k Zemanovým a Babišovým lidem.

Nyní už exprezident HK Vladimír Dlouhý podpořil vládní konsolidační balíček s tím, že je to nutný krok správným směrem k ozdravení veřejných financí. „Samozřejmě je třeba vzít v úvahu připomínky, které k němu jsou, nicméně vyhrožování generální stávkou ze strany odborů je mimo mísu. Nyní musíme hlavně jednat,“ míní Dlouhý.

To je velký rozdíl. Zatímco majitelé firem, kteří tvoří hodnoty, preferují věcnou diskusi k záchraně veřejných financí, odbory kladou ultimáta, vyhrožují a chtějí sobecky přenést řešení problémů na všechny ostatní kromě sebe.

Hospodářská komora České republiky je nejvýznamnějším reprezentantem podnikatelské sféry. Sdružuje více než 16 000 členů organizovaných v 59 komorách v regionech a ve 123 oborových asociacích. Více než 60 ze 100 největších českých firem je členem HK ČR.

Posláním Hospodářské komory je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR, a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu.

Podnikatelé zvolili za prezidenta Hospodářské komory Zdeňka Zajíčka – Hospodářská Komora

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 1.6.2023 15:43 | karma článku: 24,06 | přečteno: 537x