Doufám, že se netvor smaží v pekle

Těmito slovy zhodnotil smrt masového vraha Josefa Stalina politický vězeň komunistického režimu v románu Karla Pecky Motáky nezvěstnému. V každém případě se jednalo o jednoho z nejhorších zločinců v dějinách lidstva.

Včera 5. března tomu bylo 67 let, co Stalin zemřel. Slušní lidé tenkrát slavili, vězni v komunistických lágrech se těšili, že půjdou brzy domů a jistá restaurace v New- Yorku vedená ruskými emigranty nabízela při této příležitosti boršč zdarma. A my si včera s kamarádem v Masných krámech připili budvarským kroužkem na tuto radostnou událost.

Alexandr Jakovlev v knize Rusko plné křížů uvádí, že Stalinův režim zavraždil 20 – 25 milionů lidí. Jakovlev byl tajemníkem ÚV KSSS a jedním ze strůjců gorbačovské perestrojky, později se však s rudou ideologii rozešel a konvertoval k pravoslaví. Nicméně měl přístup k utajeným sovětským archivům, proto jeho dílo považuji za věrohodné.

Kdysi jsem si psal s Estoncem Lemmim Virturim a ten k tomu řekl. „Můžu chtít po Češích, aby milovali Hitlera. Samozřejmě, že ne. Stejně tak po Estoncích nemůže nikdo chtít, aby milovali Stalina. Z milionové estonského národa se sovětské komunistické represe dotkly 300 tisíc lidí, což byla téměř třetina. V té době bylo stalinistickým komunistickým režimem zavražděno 60 tisíc Estonců. To jsou v poměru k počtu obyvatel větší ztráty, než utrpěli Čechoslováci za německé okupace. Rusové deportovali celé rodiny Estonců v dobytčácích i v třicetistupňových mrazech na Sibiř. Staří lidé, ženy a děti v takových nelidských podmínkách masově umírali. Sovětská okupace v Pobaltí byla stejně hrozná jako nacistická v Česku včetně toho, že Estonci měli být zčásti vysídleni, což se už dělo, a také rusifikováni.“

Za tyto hrůzy je Stalin jednoznačně odpovědný. A stejně tak i za cílený hladomor na Ukrajině, při kterém zemřelo minimálně pět milionů lidí. To, že možná udělal i některé dobré skutky, ho neomlouvá. Mám si vážit masového vraha jen proto, že někdy pomohl převést slepce přes ulici? On také Adolf Hitler posílal dělníky na rekreaci, vymýtil v Německu nezaměstnanost a stavěl dálnice. To všechno však přece nemůže vynulovat nacistické zločiny včetně holocaustu.

Lidem obecně nic zlého nepřeji. Nyní se však dopustím z hlediska katolické učení vědomého hříchu. I já doufám, že se Stalin s Hitlerem smaží v pekle, protože tam oba patří.

 

Autor: Jan Ziegler | pátek 6.3.2020 13:24 | karma článku: 29,03 | přečteno: 862x