Do fotbalu politiku netahat, platí i pro Srby

FIFA potrestala Srbsko pokutou 20 000 euro za to, že její fotbalisté měli v šatně na šampionátu v Kataru mapu své země i s Kosovem jako její součástí. V pořádku, pak ale pokutujme i Maroko za palestinskou vlajku.

Tohle byla od srbských fotbalistů zbytečná klukovina. Nic tím nezmění, a na mistrovství světa takové politické proklamace opravdu nepatří. Dokáži pochopit Srby, že problém s Kosovem cítí jako křivdu, ale mají mnoho jiných a vhodnějších možností, jak vyjádřit svůj názor k tomuto problému. Navíc Kosovo je rovněž členem FIFA a má též svoji fotbalovou reprezentaci, ať se nám to líbí nebo ne.

Srbští fotbalisté se raději měli starat o svoji formu a nepořádat hloupé politické provokace. Na šampionátu skončili s jedním bodem poslední ve skupině, což je fiasko a propadák. Takže pro příště se zajímat o fotbal a nikoliv o politiku. O sporu Srbska s Kosovem si můžeme myslet, co chceme, ale netahejme jej do sportu.

Jsou opravdu záležitosti, které k fotbalu nepatří, a jsem rád, že byl pokutou 50 000 euro potrestán i chorvatský fotbalový svaz za to, že jeho fanoušci při zápase svého týmu s Kanadou uráželi kanadského brankaře, který je srbského původu. Také tohle nemá se sportem nic společného, i když je fakt, že mnozí fotbaloví fanoušci jaksi nepatří k intelektuální špičce.

Čekám však, že FIFA zaujme stejně rozhodný postoj i k Maroku, jehož fotbalisté mávali po vítězném osmifinálovém zápase se Španělskem palestinskou vlajkou. Jednalo se jasnou protiizraelskou provokaci, která by neměla ujít trestu. Očekávám, že světová fotbalová federace bude měřit i v této kauze stejným metrem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 8.12.2022 11:55 | karma článku: 33,04 | přečteno: 2059x