Děkuji za Fialovu vládu, zatím se drží

A odolává tlakům na nezodpovědné utrácení ze státního rozpočtu, typu nepřiměřeného zvyšování mezd ve státním sektoru atd. Rozhazování peněz by akorát vedlo ke krachu.

Inflace v květnu dosáhla 16% , což není dobrá zpráva. Na druhé straně si říkám, ještě, že nám vládne vláda premiéra Petra Fialy. Jinak tady máme Turecko, v němž inflace dosáhla 73,5% a tato země suverénně vede evropský žebříček. A tak bychom dopadli, kdyby stál v čele vlády Andrej Babiš a ministryní financí byla Alena Schillerová z hnutí ANO.

Jsou to anoisté, kteří za současné krize hlásají nehorázné utrácení státních peněz. Současná vláda navrhla jednorázový příspěvek rodinám s dětmi 5000 Kč. Expremiér Babiš však přišel s protinávrhem, že tato částka by měla být rodinám s dětmi vyplácena měsíčně do koncem letošního roku. To už je populismus nejhrubšího zrna, který by akorát vedl k ekonomickému kolapsu.

Pokud já současnou vládu za něco kritizuji, tak ji vytýkám malou odvahu při snižování výdajů. Chápu, že je to pro ni těžké. Musí odolat nehorázným požadavkům odborů na přemrštěné zvyšování platů, a jiných nátlakových skupin na nezodpovědné rozhazování státních peněz. Jenomže jiné cesty není a v tom má moji podporu.

Živnou půdu pro inflaci jsou nekryté peníze, které stát uvádí do oběhu a proto by přemrštěné zvyšování platů ve státním sektoru způsobilo ještě větší růst inflace než máme nyní. Naopak je třeba šetřit.

A nevidím řešení ve nárůstu mezd všem státním zaměstnancům bez rozdílu. Můj známý je podnikatel, má firmu a platy má ošetřené tímto způsobem. Třeba technik má základ třicet tisíc hrubého, ale na odměnách, když je šikovný a pracovitý, si může vydělat až jednou tolik. To je jedno z řešení, nezvyšovat základní platy, ale kvalitní pracovníky kvalitně odměňovat prémiemi. V soukromém sektoru to funguje, tak není důvod, proč by to nešlo ve státním. Ostatně nemyslím si, že například zaměstnanci Stavebního úřadu v Praze Uhříněvsi, jejichž vinou se zastavila výstavba Pražského okruhu v úseku mezi dálnicemi D1 a D11, si zaslouží vysoké platy. A také bude nutné snížit počet státních úředníků. Například při předpokládaném zrušení zbytečné EET a některých dalších babišovských nesmyslů nebude problém zredukovat počet pracovníků finančních úřadů.

Tomu, kdo není spokojen se svým výdělkem lze doporučit několik řešení, najít si jiné zaměstnání, najít si druhé zaměstnání, snížit zbytné výdaje, třeba vysedávat denně v hospodě opravdu není nutné, nebo začít podnikat. Možností je dost. Jak se říká, kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Ovšem mezi způsoby nelze počítat vytváření nátlakových pouličních kraválů či chození s nataženou dlaní a žebrání ve stylu, státe musíš nám dát nějaké peníze. Takto se hodnoty nevytváří.

 

 

Autor: Jan Ziegler | sobota 11.6.2022 10:25 | karma článku: 29,30 | přečteno: 1051x