Debakl Sputniku na Slovensku, u nás by dopadl stejně

Upozornění pro europoslankyni Kateřinu Konečnou z KSČM. Sputnik V si na Slovensku objednalo zatím asi jen pět tisíc lidí. Takže většina z 200 tisíc dodaných vakcín asi půjde do stoupy.

Sám expremiér Igor Maťovič, který vakcínu Sputnik V objednal, se jí očkovat nenechá. Dobrá to komedie. Vypadá to nyní tak, že pro dobrých 190 tisíc kusů se u našich východních sousedů nenajde využití. Tak je možná Slováci pošlou někam jako rozvojovou pomoc. V každém případě by měl někdo tuto hloupou partyzánskou pomoc zaplatit. A tím někdo by měl být pan Maťovič.

Ilustrační foto

Paní Konečná ve svém blogu dále vytkla vládě i opozici, že společně zabránili dodání osvědčené vakcíny Sputnik V. To je ovšem lež, ostatně lži jsou komunisty typické. Když si odmyslíme slovenský debakl ruské vakcíny, který by u nás nastal s největší pravděpodobností hraničící s jistotou také, tak ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová jasně uvedla, že výrobce Sputniku nedodal její instituci potřebné údaje. Schvalovací proces proto nemohl být spuštěn ani na národním stupni, kdybychom tedy chtěli obejít řízení na úrovni EU, potažmo Evropské lékové agentury.

Schvalovací řízení pro nové léky či vakcíny má svá jasně daná pravidla, která se nesmí obcházet, což nechápe, jak nevzdělaná Konečná, tak rovněž zřejmě omezený prezident Miloš Zeman, který by paní Storovou kvůli Sputniku chtěl odvolat. Jenomže státní úředníci musí dodržovat platné zákony a předpisy. Pokud by tak nečinili, začne je vyšetřovat kriminálka a oni mohou skončit za mřížemi. Zemanové, Konečné a spol. by si měli uvědomit. že de facto nabádají k porušování platných nařízení a to je od politiků nepřípustné.

Nehledě k tomu, že dodávky Sputniku jsou v současnosti bezpředmětné a mimo realitu.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/slovensko-koronavirus-ockovani-vakcina-sputnik-v.A210603_190435_zahranicni_mama

https://konecnakaterina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=771876

 

 

Autor: Jan Ziegler | středa 16.6.2021 13:30 | karma článku: 28,76 | přečteno: 624x