ČSSD chce kandidáty, kteří mlčí a nemyslí

  Středočeští sociální demokraté se po Rathově kauze se čtyřmi miliony vytasili s další bombou. Svým kandidátům do krajského zastupitelstva v podstatě radí: s novináři se nebavte, odpovídejte jim písemně. ČSSD tak dělá z lidí nesvéprávné a nemyslící bytosti                  

O komunikačním doporučení, které v úterý rozeslala středočeská ČSSD svým kandidátům, informoval server novinky.cz.  Socialističtí uchazeči o post krajského zastupitele, jestliže  budou osloveni žurnalisty, se mají neprodleně obrátit na krajské vedení partaje. V dotyčném elaborátů pak následují pravidla, jak novinářům odpovídat. Má to být zásadně písemně a lidé se mají vyhýbat osobním a dalším komentářům.

Mám dojem, že v rámci sociální demokracie působí tajný agent, který má za úkol jí prohrát krajské volby. Zmíněné doporučení je něco neskutečně stupidního. Socialisté pasovali své kandidáty do rolí poslušných loutek, neschopných vlastního myšlení a mnohé z nich defacto urážejí. Například na čtvrtém místě kandiduje za středočeskou ČSSD paní Vlková starostka Štěchovic, energická a vynikající dáma, která odvedla při povodních v roce 2002 pro svoji obec kus pořádné práce. S novináři je zvyklá mluvit přímo a bez problémů. Pro ni musí být něco takového nesmírně ponižující.

Novináři navíc nemají čas na to, aby se lidmi vybavovali písemně, především deníkáři potřebují odpověď hned a  nemají čas čekat na písemný kontakt. Připouštím, že u některých složitých problémů je dobré pro žurnalisty nechat si poslat písemné stanovisko, ale nyní si představme modelovou situaci: novinář se ptá, „pane kandidáte, myslíte si, že Benešov potřebuje další nákupní centra?" Odpověď: „pane redaktore, já to řeknu na vedení a pak vám to dám písemně." Hloupé, viďte, ale k tomu ČSSD směřuje.

Jedno je jasné, normální volič nemůže chtít v krajském zastupitelstvu lidi nemyslící a bez vlastních názorů. Vím, že mnohé  firmy mají manuály na komunikaci s médií, ale politik musí umět odpovídat sám a bez nápověd, jinak nemá v politice co dělat. 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 9.10.2008 12:23 | karma článku: 34,00 | přečteno: 1764x