Cherson je osvobozen, Rusové dostali napráskáno

Sláva hrdinům. Tak prý Cherson měl Rusku patřit navždy, nakonec to byly jen čtyři měsíce. Co mně to jen připomíná? Aha, Hitlerova tisíciletá říše se nám také jaksi scvrkla na pouhých dvanáct let.

Po úprku Rusů z Chersonu, pravda oni tvrdí, že se jednalo o spořádaný ústup, ovšem utopení ruští vojáci v Dněpru vypovídají o něčem jiném, vypukla v tomto ukrajinském městě nefalšovaná radost. Lidé vyšli do ulic oslavovat osvobození s ukrajinskými vlajkami a modrožlutá zástava spolu s vlajkou Evropském unie už vévodí i centrálnímu náměstí na podstavci, kde kdysi stála socha masového vraha Lenina. Jak symbolické.

Právě Cherson byl baštou odporu proti rusáckým okupantům. Ti si mysleli, že budou vítáni jako osvoboditelé, ovšem přepočítali se. Pro místní to byli obyčejní okupanti, proti kterým se konaly masové demonstrace do doby, než je okupační moc začala brutálně potlačovat. To však rusákům nebylo nic platné, touha po svobodě se umlčet nedá. A dnes se místní dočkali. Rusáci dostali slušný výprask a odtáhli. To, že přitom vyrabovali onkologické oddělení místní nemocnice a ukradli též dětský vláček, ani nepřekvapuje.

Důležité však je, že Cherson je svobodný, po ulicích jezdí troubící auta s ukrajinskými vlajkami, lidé strhávají a ničí okupační symboly. Obyvatelé s radostí očekávají příchod svých osvoboditelů – ukrajinské armády. Tak se mi to líbí. S dojetím pak na YouTube naslouchám malé holčičce zpívající v polské Lodži ukrajinskou hymnu. Sláva hrdinům, sláva Ukrajině!

psáno pro blogosfera.cz

Autor: Jan Ziegler | pátek 11.11.2022 16:34 | karma článku: 30,72 | přečteno: 645x