Česko odmítlo evropský nákup roušek

Evropská unie nemůže reagovat na koronavirovou krizi stejně jako Čína nebo USA, z jednoduchého důvodu, není to stát, ale společenství států. Navíc jistí jedinci svádí na Unii vlastní selhání.

Většina lidí odmítá předávat další pravomoci do Bruselu, a já s nimi souhlasím. Umím si představit Evropskou unii, jako společenství, které zajistí volný pohyb zboží , kapitálu a v době mimoepidemiové také lidí. Asi 85% našeho exportu směřuje do zemí EU, takže jednotný celní prostor je v našem zájmu. O celní bariéry nemůže stát nikdo rozumný, protože ty by nás ekonomicky hodně poškodily. Čili nevidím důvod předávat EU pravomoci v dalších oblastech.

Jednou z oblastí, která patří do kompetence členských zemí, je i zdravotnictví. Podle článku 168 může vedení EU dělat jen to, co jí členské státy dovolí, například podporovat výzkum a to se už děje.

Já sám bývám vůči Evropské unii velmi kritický, ale vytýkat ji nečinnost v koronavirové krizi, je nespravedlivé. Fakta totiž svědčí o něčem jiném. „Pravda je totiž taková, že se ČR odmítla účastnit třeba programu na koordinaci dostupnosti ochranných pomůcek, protože by prý společné nákupy zdravotnických pomůcek nebyly úplně svižné.“ uvedl v komentáři na webu info.cz europoslanec Tomáš Zdechovský.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se sice proti těmto slovům ohradil, ale já nevidím důvod mu věřit. Všichni si vzpomínáme na to, jak tvrdil, že máme k dispozici milion roušek, jak ubezpečoval, že ochranných pomůcek mám dost, jak lživě nařkl lékařku z privátní laboratoře, že má koronavirus atd. Opakovaně zkrátka lhal a setrvale totálně selhává.

„Osobně jsem v minulosti EU kritizoval už za mnohé a dlouhodobě prosazuji nutnost její zásadní reformy. V rámci relativně omezených možností si ale EU nyní za mě rozhodně nevede špatně. Naopak velmi aktivně využívá veškeré prostředky, které má. Pokud někdo potřebuje hledat viníka všech současných problémů, měl by se spíše porozhlédnout tam, kde skutečně je politická moc.“ řekl dále Zdechovský.

Pokud by Brusel měl v případě nynější koronavirové krize dělat víc , tak by mu musely členské státy předat kompetence. Ty to nechtějí a já je chápu. Nevidím důvod oslabovat národní státy v oblasti zdravotnictví. Je ovšem směšné a podlé zároveň, když Ti, kteří odmítají předávat kompetence Evropské unii, jí zároveň vytýkají, že proti COVID-19 nic nedělá.

https://www.info.cz/nazory/zdechovsky-ministr-vojtech-usvedcen-z-dalsi-lzi-odmitl-spolecny-nakup-rousek-44646.html

https://euractiv.cz/section/cr-v-evropske-unii/news/cesko-celi-kritice-pozaduje-spolupraci-eu-v-boji-proti-koronaviru-pomahat-se-vsak-zdraha/

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | úterý 31.3.2020 11:20 | karma článku: 23,02 | přečteno: 1332x