České autorce chtějí v Rusku pálit knihy

Tak tento blog jsem fakt napsat nechtěl, ale šílené chování ruských úředníků mě k tomu přinutilo. Taková hloupá politická korektnost po Rusku. Nechápu, proč někomu vadí pravda o alkoholismu u sibiřských Evenků.

O této kauze informoval web novinky.cz. Respektovaná odbornice přes sibiřské pastevecké národy etnoložka Pavlína Brzáková napsala knihu Dědeček OGE – učení sibiřského šamana, která vyšla před rokem v ruštině. Publikace popisuje život domorodého sibiřského kmene Evenků. Je jich kolem sedmdesáti tisíc, žijí také v Číně a Mongolsku a nejvíce v Evenckém autonomním okruhu, který je součástí Krasnojarského kraje. Kdysi kočovali, živili se převážně lovem a chovem sobů, v éře Sovětského svazu pak byli komunisty přinuceni vzdát se svého tradičního života a pracovat v sovchozech a kolchozech (obdoby našich státních statků a JZD). Po pádu socialismu se mohli vrátit ke své původní obživě.

Pavlína Brzáková

Ovšem jacísi omezení ruští krajští úředníci nyní chtějí publikaci stáhnout z distribuce, protože prý propaguje alkoholismus a násilí. Korunu tomu nasadil vedoucí jakéhosi odboru Krasnojarského kraje Ivan Ivanov, který podle ruského deníku Novaja Gazeta prohlásil, že by se tato kniha měla spálit. Pavlína Brzáková se proti tomu právem ohradila a označila takové způsoby za relikty temného středověku. A má naprostou pravdu.

Je nepochopitelné, že Ivanovovi nejdříve kniha nevadila, dokonce sháněl peníze na honorář pro předkladatele, pak však zcela otočil a chtěl, aby čtenáři vrátili všechny výtisky institucím, které pod něj spadají.

Knihu jsem zatím nečetl, a tak ji nemohu hodnotit, ale to, co se kolem ní v Rusku děje, je mimořádné stupidní. Doktorka Brzáková je špičkovou znalkyní sibiřských kočovných národů. Ta by neriskovala ztrátu vědecké pověsti, kdyby si v knize něco vymyslela. Já se domnívám, že je to taková ruská forma politické korektnosti. Někomu z tamních byrokratů vadí, že u Evenků je alkoholismus a z toho plynoucí násilí opravdu hodně rozšířené, což je pravda pravdoucí. Já zcela nekorektně a lidově napíši, že Evenkové chlastají jak duhy, páč to tak zkrátka je.

Nevím a neumím si to ani představit, že by nějaký český krajský úředník volal po spálení knihy. Na druhé straně to není o Rusku, jako takovém, ale příšerných poměrech v putinovské byrokracii, když tamní úředníci si hrají na pány tvorstva a myslí si, že mohou všechno. Je třeba uznat, že mnozí Evenkové se postavili za Pavlínu Brzákovou a na její podporu dokonce podepisují petici.

Mohu říci, že ruští úředníci dosáhli toho, čeho jistě nechtěli, když zpopularizovali knížku české spisovatelky. O Pavlíně Brzákové jsem nějaké povědomí měl, ale o tom, že napsala tuto knihu, jsem až do včerejška nevěděl. Na závěr bych tedy chtěl poděkovat panu Ivanovovi, že mě a mnoho dalších zájemců s tímto dílem seznámil. Já si jej už objednal a podle ohlasů v diskusi pod článkem tak učinili mnozí další. Inu negativní publicita je také publicita.

Fotografie Pavlíny Brzákové zveřejněna na její žádost a s jejím souhlasem pro účely toho blogu. 

https://www.novinky.cz/kultura/clanek/na-sibiri-hori-spor-o-knihu-brzakove-40355615?fbclid=IwAR0h_kpSUPx49dK9hfDD05qSHT5Q-nDBXsmcUbdPT1xm3puABsewtnVnwUM#utm_source=facebook&utm_medium=sharebt&utm_campaign=web

 

Autor: Jan Ziegler | pátek 2.4.2021 15:31 | karma článku: 39,29 | přečteno: 6655x