Češi se zlobí na Poláky, rozšíření dolu ohrožuje zdraví lidí

Důl Turów nedaleko českých hranic na Liberecku by se měl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních a Poláci hodlají těžit uhlí až 330 metrů pod úrovní terénu.Českým obcím hrozí ztráta spodních vod.

Polské úřady se odmítly zabývat českými námitkami a vydaly souhlas k rozšíření hnědouhelného dolu Turów. Námitky České republiky polská strana ignorovala a vydala rozhodnutí v rámci řízení EIA, která fakticky souhlasí s těžbou. Dlouhodobě proti jsou obce v českém pohraničí. Jejich obyvatelé se podle dosavadních zkušeností právem bojí toho, že přijdou o vodu ve studních a také zhoršení životního prostředí i zvýšení hlučnosti a prašnosti. Rovněž Liberecký kraj s tímto verdiktem nesouhlasí a chystá se proti němu odvolat.

Není divu, že na české straně vyvolalo toto svévolné rozhodnutí polských úřadů vlnu pobouření. „Polsko mám velmi rád a dlouhodobě se zasazuji o posílení vzájemných vztahů, v tomto případě mě ale svou nekomunikací Poláci neskutečně zklamali a ani nedali jinou možnost, než abychom věc probrali i na půdě Evropského parlamentu,“ zdůraznil na webu libereckadrbna.cz europoslanec Tomáš Zdechovský, který se touto problematikou dlouhodobě podrobně zabývá.

Protestní petici proti rozšíření dolu podepsalo na 13 tisíc signatářů a zabýval se jí i Petiční výbor Evropského parlamentu. Jeho členové se postavili za českou stranu a požádali v této záležitosti Evropskou komisi o důraznější postup vůči Polsku.

Proti tomu Polsko tvrdí, že rozšíření dolu splňuje všechny normy včetně ochrany životního prostředí, studně na české straně vysychají kvůli suchu a nikoliv kvůli těžbě uhlí, a o práci by mohlo přijít až 60 tisíc lidí. Představitelé společnosti, která důl provozuje, upozorňují, že hnědouhelné doly existují i v Česku a Německu. V polských příhraničních okresech také lidé podepisují petici, v tomto případě samozřejmě proti utlumení těžby a za rozšíření dolu Turów.

Také mám Polsko velmi rád, čtu polské autory, zabývám se jeho historii, napsal jsem o ní několik článků a snažím se o co nejlepší česko-polské vztahy. Vadí mně zbytečně nepřátelský až vyhrocený postoj vůči současné polské vládě ze strany Evropské unie. Také výpady proti opětovně zvolenému polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi jsou hloupé, plné předsudků, nesmyslů a dopouštějí se jich lidé bez znalostí polské reality.

Ovšem v tomto případě je potřeba hájit oprávněné české zájmy proti polské ignoraci, která je nejen protiprávní, ale i z lidského hlediska nepřípustná. Jestliže stavím blízko souseda, tak o má samozřejmě právo se k tomu vyjadřovat a vznášet námitky. A nemohu je arogantně odbývat. Rozšířený polský důl by se přitom mohl rozšířit až do vzdálenosti sto metrů od českých hranic!

Polské připomínky ohledně povrchových dolů na českém území jsou irelevantní. V Česku se těžba v nich postupně utlumuje, neplánuje se jejich rozšíření a už vůbec ne v blízkosti hranic s jinými státy.

https://www.byznysnoviny.cz/2020/07/14/brusel-se-postavil-za-cesko-posviti-si-polsko-kvuli-rozsirene-dolu-turow/?fbclid=IwAR3PiQc0GntN8wW_7s6OhuU6IctwsvnZxPys1aGqpXSGoPKWeQTN5YP5Hs0

https://www.byznysnoviny.cz/2020/02/25/petici-rozsireni-dolu-turow-podepsalo-13-tisic-lidi-bojuji-za-zachranu-vody/

https://www.byznysnoviny.cz/2020/01/29/polaci-obesli-cesko-povolili-rozsireni-dolu-turow-liberecky-kraj-se-chce-odvolat/

http://www.vodarenstvi.cz/2020/07/15/raznejsi-postup-v-kauze-dolu-turow/

https://liberecka.drbna.cz/zpravy/spolecnost/23402-petici-proti-turowu-projednaval-evropsky-parlament-polsko-bude-vysvetlovat-cesi-chteji-zalobu.html

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 17.7.2020 18:21 | karma článku: 20,48 | přečteno: 642x