Čečenský prezident na pohřbu vraha ruského velitele aneb Moskva chrání islámský fanatismus

Plukovník Budanov je pro Rusy hrdinou, pro Čečence válečným zločincem. V roce 2003 ho však ruský soud poslal na deset let do vězení za vraždu a znásilnění čečenské dívky. Později byl sám zabit islamistou.

Nutno dodat, že Budanov byl jedním z mála ruských vojáků potrestaných za válečné zločiny v Čečensku. Tento případ, o kterém informoval web irozhlas.cz hodně vypovídá o Čečně samotné. Součástí Ruské federace je země, kde se v rozporu s federálními zákony běžně uplatňuje islámské právo Šária. Vraždění, mučeni a zavírání do místních koncentráků jsou například gayové, ale nejen o ni.

Ale vraťme se zpátky k našemu příběhu. Budanova zastřelil osmi výstřely z pistole Jusup Termichanov, údajně proto, že mu v roce 2000 umučil otce k smrti. Ruský soud poslal Čečence v roce 2013 na 15 let do vězení, ale dotyčný nedávno zemřel zřejmě na selhání srdce. V rodné vsi Gelgadan měl velkolepý pohřeb, na který přišly tisíce lidí včetně čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Pro Čečence je Termichanov národním hrdinou a oni jeho čin otevřeně schvalují podle zásady krevní msty smrt za smrt.

To je samozřejmě jednání ve stylu západní kultury nepřijatelné, ale v Čečně se toleruje. Tato kavkazská islámská země je státem ve státě a muslimové včetně těch radikálních si zde v podstatě dělají, co chtějí bez ohledu na ruské zákony. Nedávno například příslušníci ruské tajné služby FSB v ruském Grozném museli na příkaz Moskvy propustit zatčeného čečenského policistu obviněného z korupce.

Jsou známé případy trestáni rodinných příslušníků Kadyrovových odpůrců, kteří byli nazí honění a bičování po běžeckých drahách sportovních stadionů, zcela v duchu islámského fanatismu. Smutné je, že ruští představitelé o těchto hrůzách vědí, ale nijak proti nim nezasahují. Prezident Kadyrov má v oněch zločinech volnou ruku a sami ruští ochránci lidských práv se právem ptají, jestli je Čečna opravdu součástí Ruské federace, když se v ní dějí taková zvěrstva.

Každopádně však obraz Ruska jako ochránce světa před islámským fanatismem dostává povážlivé trhliny.             

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/cecensko-rusko-ramzan-kadyrov-pohreb_1808061822_pj

Autor: Jan Ziegler | úterý 7.8.2018 19:38 | karma článku: 22,87 | přečteno: 926x