Buranské způsoby jsou obecným ruským problémem, nejen sportovců

Ostudné chování ruských hokejistů po prohře ve finále mistrovství světa s Kanadou právem odsoudili všichni normální lidé. Ovšem takové vidlácké vystupování je mnoha Rusům vlastní, takže se nechutné scéně z O2 arény nelze divit.

To, že Rusové neunesli porážku, se nestalo poprvé. Už v roce 2010 po finálové prohře s Českou republikou si demonstrativně nenasadili až na několik čestných výjimek stříbrné medaile. Nyní v Praze to ovšem silně přehnali, když odešli uprostřed slavnostního ceremoniálu a nevyslechli hymnu vítěze. Uznání si zaslouží Malkin s Ovečkinem, kteří se pokusili své spoluhráče zastavit. Tyhle způsoby ovšem rozčílily i samotného prezidenta mezinárodní hokejové federace IIHF Reného Fasela, který jim pohrozil potrestáním. Doufám, že se tak stane, a nezůstane jen u slov.

Komičtí jsou ovšem členové proruských skupina na Facebooku, kteří opravdu chrlí nesmysl za nesmyslem. Dozvěděli jsme se mimo jiné, že ruští hokejisté odešli z ledu proto, že jim nezahráli hymnu. To jsou mně věci, odkdy pak se hraje poraženým týmům na hokejovém mistrovství hymna? Hloupost holt nezná hranice.

Ono to ovšem nebylo první ruské faux pas. Rusové si neustále na něco stěžovali a vadilo jim například, že jejich autobus musel zastavit u stažených závor na železničním přejezdu a dát přednost vlaku. Ale hokejistům se nelze divit. Arogance a nabubřelé buranství jsou vlastní mnoha ruským návštěvníkům Česka. Kamarád dělá taxikáře v Benešově a říká, že by jim naše konzuláty v Rusku při vydávání víza měly dávat lekce zdvořilého chování, že u nás je zvykem nejdříve pozdravit, pak poděkovat a rozloučit se. Jednou už se neudržel, a vztekl se, že ze čtyř ruských klientů tuhle zásadní evropskou zásadu slušnosti nepochopili hned tři. „Ještě chvíli mně budou s..t, tak začnou chodit pěšky,“ řekl.

S tímhle ovšem mají problémy i hoteliéři a restauratéři a to nejen čeští. Jeden čas dokonce personál v proslulé pařížské restauraci U Maxima odmítal obsluhovat ruskou klientelu se slovy, „mají peníze, a tak si myslí, že mohou všechno, ale ve skutečnosti jsou to balíci, kterým čouhá sláma z bot.“

Je normální respektovat zvyklosti hostitelské země a ruští turisté by to měli také chápat a chovat se podle toho. Ale zřejmě je něco takového nad jejich síly. I když jich naštěstí nyní k nám přijíždí méně než dříve a nikomu rozumnému nechybí.

    

 

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 19.5.2015 18:04 | karma článku: 36,72 | přečteno: 2391x