Brusel se nesmí plést do "praní špinavých peněz"

Rumunská prokuratura zabavila majetek ruské ropné společnosti Lukoil za zhruba 54 miliard korun kvůli podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. Rusové na to vyzvali Evropskou komisi, ať si posvítí na toto vyšetřování.

To je ovšem skandál, že si zástupci Lukoilu něco takového vůbec dovolili. Je nemyslitelné, aby se Brusel, potažmo Evropská komise jako zástupce výkonné moci, pletl do justice, která je v tomto případě ve výhradní svrchovanosti každé země.

Chápu, že v Rusku, skrz na skrz prolezlém obrovskou kriminalitou a masivní korupcí, jsou takové způsoby běžné. Když jste kamarádi Putina, pak můžete všechno, krást loupit, podvádět, korumpovat a klidně i vraždit. Máte jistotu, že se Vám nic nestane. A kdyby Vás přesto chtěli nějací aktivní policisté vyšetřovat, stačí telefon z Kremlu a je klid. Vyšetřování skončilo, zapomeňte!

V Lukoilu si zkrátka mysleli, že něco takového je možné i v Evropě, že Brusel rozkáže,  Rumunsko srazí podpatky a nechá ropné magnáty na pokoji. Tak to však nefunguje. Znalci ruského prostředí tvrdí, že státní společnosti jako jsou Lukoil, Gazprom, Rosatom a další jsou ve skutečnosti mafiánskými strukturami napojené na organizovaný zločin a nikoliv klasickými podnikatelskými firmami. Často prý slouží k vydírání obchodních partnerů, praní špinavých peněz a dalším pochybným praktikám.

Razantnímu postupu rumunské prokuratury v boji s organizovaným zločinem proto tleskám. Jejímu obvinění ruského Lukoilu věřím. A pokud mu sáhla na špinavé peníze, udělala jenom dobře. Přeji ji, aby se ruskými hrozbami nenechala zastrašit. Ve své razantnosti v boji s gaunery velkého formátu by mohla být vzorem i pro českou justici. Rusové by si měli uvědomit, že jejich jisté podnikatelské praktiky jsou zkrátka nepřijatelné a nebudou jim tolerovány.

http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/rumunsko-obvinilo-lukoil-z-prani-spinavych-penez-1215608#utm_source=zpravy&utm_medium=selfpromo&utm_campaign=e15rss

Autor: Jan Ziegler | pátek 7.8.2015 17:22 | karma článku: 23,75 | přečteno: 1185x