Babiš jako Hus, normalizátor Vondruška a jeho šílený úlet

Tak to snad nemůže myslet vážně. Řeč je o spisovateli Vlastimilu Vondruškovi a jeho stupidním přirovnání premiéra Andreje Babiše k mistru Janu Husovi a europarlamentu ke kostnickému koncilu.

I jen průměrný historik ví, že srovnávat dobu před šesti sty lety se současností je mimořádně hloupé. Lidská společnost tehdy v 15. století byla jiná, například za plnoprávné občany se tehdy mohli považovat pouze šlechtici a svobodní měšťané královských měst. Proti tehdejšímu feudálnímu uspořádání společnosti nebyl ani Hus, který bral jako přirozené, že poddaní jsou povinni poslouchat svoje panstvo a robotovat pro ně. Mistr Jan Hus kritizoval nešvary tehdejší doby a ostře tepal církevní zlořády. To bylo v pořádku a za to také nebyl odsouzen k upálení.

Vlastimil Vondruška

Mám ovšem dojem, že tohle zřejmě Vlastimil Vondruška neví. Je dobré si také posvítit na jeho minulost. Za normalizace byl aktivním členem KSČ a v té době si udělal z historie docenturu. Pracoval v Národním muzeu v Praze, kde to v letech 1986 – 1989 dotáhl až na nomenklaturního kádra - ředitele historické části. V listopadu devětaosmdesátého roku pak bránil pracovníkům muzea v účasti na výstražné generální stávce proti tehdejším socialistickým pořádkům. Čili to byl docela horlivý soudruh. Po revoluci se vrhl na psaní historických románů, které jsou podle odborníků tendenční, nepravdivé a nemají se skutečnými dějinami nic společného.

Ovšem srovnání Andreje Babiše s mistrem Janem Husem je totálně mimo realitu. Premiér Babiš je relativně úspěšný byznysmen, kdežto Hus byl náboženským reformátorem, který neměl v úmyslu shromažďovat pozemské statky. Jan Hus skončil kvůli svoji pravdě na hořící hranici, byl to nešťastník, který nepochopil, že zástupci Kostnického koncilu s ním nehodlají vést disputaci o jeho učení, ale chtějí po něm, aby odvolal svoji nauku, jež oni považovali za nesprávnou. Hodnocení Husovy pře ovšem vyžaduje solidní znalosti teologie, které ovšem Vondruška postrádá.

Diskuse o současném stavu naší společnosti, premiéru Andreji Babišovi atd., je potřebná. Avšak zatahovat do nynějších problémů středověk a mistra Jana Husa je nesmyslné. Už to, že Andreji Babišovi trest smrti nehrozí, maximálně jeho Agrofert přijde o dotace. A to se dá přežít. Evropský parlament je sborem demokraticky zvolených poslanců z členských zemí EU. Církevní koncily byly shromážděními kardinálů, biskupů opatů, prelátů atd., kteří do nich příslušeli z titulu svých funkcí. To je takový zásadní rozdíl, který ale panu Vondruškovi zřejmě unikl.      

http://forum24.cz/spisovatel-vondruska-prirovnal-babise-k-husovi-a-europarlament-ke-kostnickemu-koncilu/

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 17.12.2018 18:54 | karma článku: 33,90 | přečteno: 3398x