Ataman Kelin: Současné Rusko je mrzák

Rozhovor s Alexejem Kelinem v týdeníku Hrot by si měl přečíst každý, hlavně Ti, kteří ve své nekonečné nevědomosti a zabedněnosti vidí na Putinové říši něco pozitivního. Nic takového však neexistuje!

Historik a publicista Alexej Kelin žije v Česku a je synem kozáckého atamana, který ze své rodné země utekl před bolševickou lůzou. On sám je nyní také atamanem Vševelikého vojska donského v zahraničí. Rusko zná velmi dobře a o mluví o něm jako zločineckém systému. Z rozhovoru s ním vybírám krátký úryvek.

Čím to podle vás je, že se Rusko takto proměnilo a z Putina se stal diktátor?

Putin je neúspěšný, tak používá to, co jako důstojník KGB ovládá. Lidé okolo Putina neumějí budovat ekonomiku, neumějí řídit stát, promítá se u nich více než stoletá zkušenost, že režim musí být totalitní, pod přísnou kontrolou a s centralistickým řízením. Hlavně žádná vlastní iniciativa. To samozřejmě vede k velké neefektivnosti. Putin celé roky postupně přitvrzoval a ve svém autoritářském režimu, který je už velmi blízko absolutní totalitě, vytvořil prostředí, kde se mu lidé z jeho okolí bojí říct cokoli, co by nerad slyšel.

A co ruská společnost?

Všude jinde vzniká střední vrstva z nejtalentovanějších lidí, kteří podnikají, vytvářejí hodnoty, díky čemuž pak bohatne celý stát. V Rusku je něco takového absolutně nepřijatelné. Tam se nestaví na vzdělání, výsledcích práce, ale na absolutní loajalitě k nadřízeným. Je to princip, který se uplatňoval už za cara. Západ to ale věděl, respektive kdo chtěl, ten to věděl.

To jsou zlatá a pravdivá slova. A co se týče údajně vysoké podpory Putina v ruské společnosti, tak to s ní nebude tak horké. Jak připomíná nejen pan Kelin, ale i mnozí další Rusové, tak všechny průzkumy, volby a statistiky jsou v Rusku zfalšované a nedá se jim věřit. Podle profesora Andreje Zubova se osmdesát procent Rusů o politiku absolutně nezajímá a jsou rádi, že přežívají. Ono v Rusku s běžnými platy v přepočtu osm až deset tisíc korun měsíčně a důchody čtyři tisíce korun měsíčně, je to docela umění. Dále osmnáct procent Rusů nevěří, že se na současném systému dá něco změnit a zbývající dvě procenta jsou oligarchové, kteří pro své bohatství udělají všechno, lžou, kradou i vraždí.

Alexej Kelin popisuje i osobní zkušenosti s Rusy. Když čeští historici požádali ruskou stranu o otevření archivů kvůli osudům tisíců Čechů odvlečených do gulagů, tak se dočkali odmítnutí. Prý je lepší se bavit o českém pivu.

Pro pochopení šílené reality současného Ruska je třeba o něm mluvit s lidmi, kteří jej dobře znají. A k ním Alexej Kelin patří. Dokonce se dvakrát osobně setkal s Putinem a přiznal, že jako mnozí jiní mu naletěl. že má zájem na změnu Ruska k lepšímu. Pak pochopil, že Putinovi na obyčejných Rusech vůbec nezáleží, ale jde mu pouze o moc. Není hanbou si přiznat omyl, ale hanbou je v omylu zůstávat i přes fakta, která svědčí o opaku.

Nevěřící Tomášové byli, jsou a budou. Bohužel! Ti dříve nevěřili zprávám o poměrech v nacistickém Německu a koncentračních táborech i přes výpovědi očitých svědků. „To přece není možné ve dvacátém století, takové hrůzy,“ říkali, A to stejné sorta lidí na Západě pochybovala i za komunistů. Výpovědi uprchlíků o zločinech komunistických režimů považovali za nevěrohodné a přikrášlené. A v současnosti ti samí jedinci zase hltají báchorky z Ruska, věří lžím, a odmítají brát vážně výpovědi Rusů, kteří z Ruska utekli před zločineckým a mafiánským putinovským režimem. Proč to tito lidé dělají? Někteří asi z hlouposti, jiní jsou placeni Kremlem a vědomě šíří jeho lživou propagandu. Obojí však slouží velkému zlu a se zlem se kompromisy nedělají.

Alexej Kelin: Současné Rusko je oběť, je to mrzák. Má historickou smůlu | Týdeník pro ekonomiku, politiku a byznys (tydenikhrot.cz)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | úterý 2.5.2023 16:32 | karma článku: 28,44 | přečteno: 699x