Antisemitismus je problémem Francie a nikoliv Maďarska

Jsou to děsivá čísla ze země galského kohouta. Francouzské úřady evidovaly v minulém roce 540 antisemitských útoků, což je nárůst o 75% proti roku 2017. Viníky bývají často muslimští přistěhovalci.

Ti totiž považují Židy za své nepřátele a to kvůli antisemitské nenávisti, kterou jsou očkováni ve svých domovských převážně arabských a islámských zemích. Bohužel francouzská justice místo toho, aby rázně postupovala proti zločinům z etnické a náboženské nenávisti, dochází k opravdu šíleným závěrům.

Tak vyšetřující soudce v procesu s devětadvacetiletým muslimským imigrantem z Mali Kobili Traorém, který je obviněn z vraždy své pětašedesátileté sousedky - židovské lékařky Sarah Halimiové, uvedl, že vrah není vinen, protože si těsně před svým činem zapálil marihuanu. To není vůbec bezvýznamný verdikt, protože ve francouzském justičním systému má vyšetřující soudce poměrně důležitou úlohu. On totiž rozhoduje o tom, jestli obžalovaný stane před soudem nebo ne.

Europoslanec Tomáš Zdechovský upozornil ve svém nedávném komentáři v MF DNES na fakt, že Francii ovládla nepřátelská protižidovská atmosféra a Židé odcházejí ze země. „Nepovažuji za normální, aby z členského státu odcházeli lidé, protože se obávají o svoji bezpečnost. Prezident Macron by si měl nejdříve udělat pořádek u sebe doma, než začne jiným zemím diktovat, co mají dělat,“ uvedl Zdechovský.

Zlatá slova. Já jenom podotýkám, že francouzský prezident Emanuel Macron vyhrožoval rovněž Maďarsku, že s ním zatočí. Přičemž v Maďarsku dochází ročně k několika málo desítkám antisemitských útoků a ty mají slovní podobu, kdežto ve Franci se jedná o vraždy, fyzická napadení, ničení majetků, hanobení židovských hřbitovů atd.

Proto je nepochopitelné, že právě Maďarsku vytýká Evropská komise antisemitismus, ale nevadí jí v případě západoevropských zemích, který je kromě Francie markantní například i ve Švédsku.

Maďarský premiér Viktor Orbán není hrdinou bez bázně a hany a čistokrevným klaďasem, To ostatně není nikdo z nás. Ale na setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu, s kterým ho pojí velmi přátelské vztahy, se omluvil za útlak Židů v minulosti a slíbil, že antisemitismus ve své zemi už nikdy nedopustí. Fakta dokazují, že se mu to daří.

Pravdou také je že, že Maďarsko nepatřilo k nejhorším pronásledovatelům Židů za II. světové války. Ti sice byli omezováni protižidovskými zákony, ale tehdejší maďarský diktátor admirál Miklós Horthy až do roku 1944, kdy byla země obsazena německou armádou, bránil maďarské Židy před deportacemi do vyhlazovacích lágrů a fyzickou likvidací. Jiné země, například Slovensko, poslaly své Židy do nacistických koncentráků dobrovolně, bez přímého německého nátlaku.    

Autor: Jan Ziegler | středa 14.8.2019 12:45 | karma článku: 39,64 | přečteno: 1745x