Americká vlajka musí pryč, jako za komunistů

Byla to velká ostuda v Sokolově. Na pokyn tamní starostky Renaty Oulehlové (ANO) byla při pietním aktu u hrobu sovětských zajatců odstraněna americká vlajka. Přitom Američané Sokolov osvobodili a mnohým Sovětům zachránili život. 

Zdůvodnění paní starostky bylo mimořádně trapné, prý pieta byla určena hlavně ruským zajatcům. No, jednalo se o sovětské zajatce mezi nimi nebyli jenom Rusové. Byli tam i Ukrajinci, Bělorusové, Gruzínci a lidé z mnoha dalších národů tehdejšího SSSR..

Podstatné však je, že Američané osvobodili v květnu 1945 Tehdejší Falkenau (současný Sokolov) a zároveň též sovětské zajatce z tamního lágru. Mnozí z nich už byli mrtví, tak ty důstojně pohřbili a udělali maximum pro to, aby zbývající zachránili. Svým spojencům tak poskytli maximální péči. Akorát Amíci nemohli vědět, že ti zachránění vojáci nakonec skončí v nelidských podmínkách sibiřských lágrů, kam je poslal Stalin, pro kterého to byli zrádci. Přitom mnozí z nich skončili v zajetí jenom kvůli nesmyslným rozkazům sovětského komunistického tyrana. Civilizované země se o vlastní osvobozené zajatce starají, komunisté je trápili v gulazích.

Čin sokolovské starostky Oulehlové a tamních radních je nepochopitelný. Nečekal bych, že se něco takového může po roce 1989 stát. A stalo se. Ale tamní radnice má přece jenom štěstí. Zástupci USA z toho jistě nebudou dělat mezinárodní skandál, nebudou sokolovským vyhrožovat trestním stíháním, a už vůbec sem kvůli tomu nepošlou žádného agenta, například s ricinem.    

https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zpravy/vlajka-pieta-usa-oulehlova-sokolov.A200509_105730_vary-zpravy_zdo

 

Autor: Jan Ziegler | sobota 9.5.2020 14:42 | karma článku: 36,52 | přečteno: 1278x