Američané poslali lék proti koronaviru, doufejme, že chorobu zničí

To je moc dobrá zpráva. Lék Remdesivir, který odborníci považuji za jeden z nejúčinnějších, byl již nasazen potřebnému pacientovi v pražské Všeobecné fakultní nemocnici a modleme se, aby zabral.

Tu zprávu přinesl web irozhlas.cz. Lék vyvinuli odborníci z americké firmy Gilead Sciences a je potěšující zprávou, že jeho spoluautorem je viceprezident firmy Čech Tomáš Cihlář, který se také postaral o jeho urychlenou dodávku do Česka. Ten nyní dostal taxikář, který leží v kritickém stavu v pražské nemocnici. Na prognózy je ještě brzy, ale doufejme v úspěšnou léčbu. Každopádně je to pozitivní zpráva, kterých není nikdy dost.

Bohužel o tento přípravek je velký zájem a Gilead jej zatím nemá dost pro všechny potřebné a tak společnost musela jeho užívání omezit na osoby mladší osmnácti let a těhotné ženy. Nicméně podle Cihláře již jeho firma podniká opatření k tomu, aby se nový lék dostal k co největšímu množství pacientů.

Vývoj tohoto léku financovala americká korporace Gilead Sciences. Obecně si to totiž mohou dovolit jen bohaté farmaceutické společnosti, protože se jedná o velice riskantní a drahý proces. Náklady se pohybují řádově v desítkách miliard korun a výsledek bývá často nejistý.  Ono totiž na jednu úspěšnou látku, z které se vyrobí léčivo, připadají tisíce neúspěšných.

Takže přeji panu taxikáři uzdravení a pevně věřím, že tento lék se stane úspěšným zabijákem koronaviru. Děkuji také americké firmě Gilead Sciences za to, že lék k nám poslala.  

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/remdesivir-lek-na-koronavirus-v-cesku-cihlar-gilead-sciences_2003241256_ban

 

Autor: Jan Ziegler | středa 25.3.2020 11:46 | karma článku: 22,64 | přečteno: 1869x